Kuidas hooldada nahast riideesemeid?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ostsid kalli nahkjakki ning soovid seda aastaid kanda. Samas pole sa 100 protsenti kindel, kuidas kallist riidetükki hooldada. Womenshealt.de annab nõu, kuidas nahast riideesemeid võimalikult ohutult puhastada.

Kuidas üldse kindlaks teha, et tegu on n-ö pärisnahaga, mitte kunstnahaga? Toote materjali- ja hoodlusetiketil peab olema vastav märge, ehtsa naha korral on selleks tavaliselt «leather».

Probleem seisneb selles, et naha kvaliteedi kohta see suurt midagi ei ütle. Kõige kindlam saab alles siis olla, kui riideeseme kandmiseks läheb. Nahk laseb väga hästi õhku läbi ning on veniv.

Naha hooldamine

  • Enne kandmist pihusta oma nahkese värvitu hooldusvahendiga üle (30 cm kauguselt). Kasuta pigem vähem hooldusvahendit, aga mitu korda. Lase esimesel kihil korralikult ära kuivada ning piserda uuesti.
  • Kui su nahkjakk vihma käes märjaks läks, riputa see riidepuule õhu kätte kuivama. Ära aseta kunagi mõnda nahast riideset radiaatori või kamina lähedusse. Samuti peaksid vaatama, et ese otsest päikesekiirgust ei saaks. Veeplekke eemalda väikse kummiharjakese abil.
  • Muude plekkide puhul kasuta pehmet lappi, veidi pesuvahendit (näiteks seepi) ja käesooja vett. Kuivata puuvillast valmistatud rätikuga. Ära kasuta piiritust või kustutuskummi - need rikuvad naha värvikihti.Tugevamate plekkide korral ära kõhkle riiet keemilisse puhastusse viimast.
  • Nahk üldjuhul triikimist ei talu. Kui muudmoodi ei saa, võid kuiva rätiku eseme peale asetada ning keskmisel temperatuuril ettevaatlikult triikida proovida. Keera riietus kindlasti pahupidi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles