Uurimus: valetavad targad lapsed

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljusid lapsevanemaid paneb muretsema, kui nende võsuke mõnikord luiskama kipub. Kanada uuringust aga selgus, et valetamine võib olla lapse intelligentsuse tunnuseks, vahendas familjeliv.se.

Toronto ülikooli teadlased võtsid luubi alla 1 200 last, kes olid kahe- kuni seitsmeteistaasta vanused. Nende peal viidi läbi järgmine test: laps pandi toolile istuma ning tema selja taha asetati väike mängudinosaurus. Katsealusel keelati enda pööramine ja mänguasja poole vaatamine. Teadlased jätsid lapse üheks minutiks üksinda ruumi.

Üksinda olevat last filmiti ning selgus, et üheksa last kümnest pööras end ümber, selleks et kiigata dinosaurust. Kui neilt aru päriti, kas nad astusid keelust üle või mitte, eitasid enamik lelu poole vaatamist.

Teadlaste väitel ei ole lapse luiskamissoov ilmtingimata negatiivne nähe. Toronto ülikooli uurija Dr. Kang Lee tõdes, et laps, kes vale formuleermisega edukalt hakkama saab, on komplekse ja intelligentse mõtlemisviisiga.

«Sageli luiskavad need lapsed, kes on kognitiivselt paremini arenenud. Nad oskavad edukalt jälgi peita, kui nad on midagi väära korda saatnud. Valetamine näitab, et lapsel on hästiarenenud aju. Valetamine on nagu žongleerimine: inimesel, kes tõtt ei räägi, toimuvad ajus erinevad protsessid, et mitte segi ajada tõde ja vale,» rääkis Lee.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles