Lugejad arvavad: rahvusest enam loeb mehe kasvatus

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võrrelda omavahel eesti ja välismaa meest on umbes sama, mis võrrelda liha ja kala, kirjutas üks lugeja. Ometi tõi küsimus, kas eesti mees on välismaa mehest kuidagi kehvem, kaasa terve hulga arvamusi, millest mõneski võeti luubi alla ka eesti naise.

Nagu naine, nõnda ka mees

Kasutajanime lustlik taha peitunud kommenteerija tõi vestluse põhjal itaalia mehega välja asjaolu, et eesti mehe tuimus tuleneb eesti naise leplikkusest. «Itaalia naine on väga nõudlik ja seepärast ka mees peab pingutama naise nimel,» kirjutas ta. Järelikult on eesti mees just selline nagu naine tema kõrval.

Ka Liz toob mängu naised: «Eesti mees on eesti naise kasvatuse vili – seda ei tohiks unustada!»

Liisu aga tõstatas küsimuse, et miks mõõdetakse tähelepanu ainult lilledes. «Minu kaaslane ei too mulle eriti tihti lilli. Kuid tema hoolimist ja armastust näitavad hoopis teised asjad. Lilled närtsivad ja ununevad, teatud sündmused ja kogemused tõestavad seda rohkem, vähemalt mulle. Lisaks püsivad kauem meeles. Õppige inimesi jälgima ja tundma. Olles ise pealiskaudne, on ka suhtumine teisse, kallid naised, pealiskaudne.»

Naise rolli toob sisse ka kommenteerija Mari: «Missugune on eesti mehe arvates tõeline naine? Tundub, et eesti mees ei tee pärast abiellumist enam vahet mõistel naine ja ema. Kui lühikese kurameerimise aja suudab mees veel ennast kokku võtta, mõne komplimendi pillata, oma pesu ise pesta (või siis emal pesta lasta), siis pärast abiellumist (koos elama asumist) muutub naine eesti mehe jaoks emaks.»

Ütleb seda, mida mõtleb

Eesti meeste kiituseks märkisid mitmedki kommenteerijad ära selle, et kui eesti mees midagi ilusat ütleb, siis ka mõtleb, samas kui välismaa meeste puhul kuuleb igal sammul tühiseid hüüdeid «Hey, pretty! Hey, sexy! You are so beautiful!» (tere kaunitar, tere seksikas, sa oled nii ilus – toim)

«Eesti mees on töökas, suurepärane isa, austab oma perekonda ja vanemaid. Kui naine on ikka NAINE, siis ei jää ta ilma kinkidest või lilledest. Ma ei leiagi, et kedagi peaks vahetpidamata kullaga üle kallama. Südamest ja omast tahtest tehtud kingid on parimad,» kirjutas üks kommenteerijatest.

Kommenteerija, kes on eesti mehega juba 36 aastat abielus olnud, tõdes, et eesti mehed teevad tõesti vähe komplimente, kuid tunnete väljendamine avaldub pisiasjades, olgu selleks möödaminnes mainitud soovide täitmine või vahel ka lillede kinkimine ilma igasuguse otsese põhjuseta.

Vähem raha, kehvem mees?

Ühe põhjusena, miks eesti mees ehk tuimem on, märgiti ka rahakoti paksust. «Eesti tööandjad hoolitsevad selle eest, et eesti mees ei oleks normaalselt teeniv pereisa. Miinimumpalgaga peret ülal ei pea. Välismaal töötavad eesti mehed on nii kodu- kui ka välismaa naiste hulgas küll hinnas. Seega, valitsus ja tööandjad: tahate iibekasvu ja siseturu tugevust, tuleb mõelda, kuidas meestele ja naistele, peredele normaalset sissetulekut võimaldada,» kirjutas Siisi.

Kommenteerija Ekkemoor nentis, et raha on oluline, kuid kiindumus, suhtumine, lugupidamine ja vastasikune austus on veelgi olulisemad. Küsimusele, kumb on parem, kas eesti või välismaa mees, tuleks tema meelest vastata, et parem on see, kellel on parem lastetuba - kellel on olnud hoolivad ja armastavad vanemad. Ent see kehtivat ka naiste kohta, märkis ta.

«Olgu mees kraavikaevaja või direktor, aga kui ta valib perekonna ja huvitub oma pereliikmete käekäigust teadlikult arendades nii ennast kui lapsi, huvitub väljaspool kodu toimuvast, annab enda panuse ühiskonnna paremaks muutumisele ja ei moluta oma sõpradega niisama õllepudeli taga hädaldades, kui jube riik ja naine tal on, on ta hea mees,» arutles kommenteerija emma.

Rahvus ei loe

Mõnedki kommenteerijad jõudsid üksmeelselt selleni, et mitte rahvus ei ole oluline, vaid see, millise inimesega tegemist on. «Olen näinud nii toredaid pühendunuid pereisasid, kes samas ka enda eest hoolitsevad, kui ka selliseid, kes oma ilusat naist teiste ees näkku sõimavad, kui koledad nad on ja miks nad end blondiks ei võiks värvida,» märkis kommenteerija eesti naine.

Kaie hinnangul ei ole eesti mees kuidagi kehvem kui teised. «Igal erineval rahvusel ja isiksusel on oma head ja vead! Põhiline on ikka see, et suhtes omavahel kõik klapiks. Mul on olnud lühiajalised suhted nii vene mehe, inglase kui ka soomlasega, kuid abiellusin ikkagi oma hea ja armsa eesti mehega ning ei vahetaks teda mitte kellegi vastu! Samas on mu tuttav väga õnnelik juba aastaid prantslasega. Inimesed on erinevad, maitsed on erinevad, kuid kõik tahaks ju leida seda Õiget!» kirjutas ta oma kommentaaris.

Venelanna Natalja, kel kogemust kahe eesti noormehega, kirjutas, et kui esimese eesti noormehe puhul tundis ta vähest tähelepanu ja ükskõiksust, siis teine noormees on pannud teda kõhklema senises arvamuses, et vene mehed on huvitavamad ja pühendunumad.

«Kuna Eestis elab palju venelasi, siis ega väga suurt kultuurilist erinevust enam minu meelest pole. Pigem on see kasvatus, mis edasi kandub igas inimeses põlvest põlve (sest me kasvatame ju oma lapsi nii nagu meid on kasvatatud).»

Kultuur ja usk

Kui miski siiski loeb, on see erinev kultuur ja usk, märkisid mõned kommenteerijad. Miola kirjutas, et pärast pikalt välismaalasega suhtes olemist tõdes ta, et vajab eesti meest oma ellu. Seda nii keelebarjääri tõttu, mis võib erisuguseid probleeme tekitada, kui ka erineva lastetoa pärast.

«Tal pole sarnaseid mälestusi, mida naljatades meenutada. Ka huumoritunnetus võib erinevatel rahvastel ikka päris erisugune olla. Arvatavasti sellised asjad küll kümne aasta jooksul ehk tasanduksid või siis poleks enam olulised, aga selleks tuleb kõigepealt nii kaua vastu pidada,» leidis ta.

«Kõik sõltub mehe kasvatusest, iseloomust, hoiakutest, väärtustest, usust ja kultuurist, kus ta on kasvanud. Seejuures kõige suuremat rolli mängibki kultuur ja usk. Need on kaks asja, mis võivad partnerite vahel tekitada erimeelsusi ja mida on peaaegu võimatu muuta,» on veendunud ka Mairi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles