Miks mõjuvad valuvaigistid naistele paremini?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimeid tuleb tarbida vastavalt arsti ettekirjutustele.
Ravimeid tuleb tarbida vastavalt arsti ettekirjutustele. Foto: SCANPIX

New Yorgi ülikooli teadlased selgitasid välja, miks mõjuvad mõned narkootilised analgeetikumid naistele efektiivsemalt kui meestele.

Organismis hoiavad valu kontrolli all loomulikud valuvaigistid, mis mõjuvad erilistele nende suhtes tundlikele keemilistele struktuuridele ehk retseptoritele. Et need on tundlikud morfiiniga toimelt sarnaste ainete – opioidide vastu, nimetatakse neid opioidiretseptoriteks, vahendab teadus.err.ee.

Opioidiretseptorid võib jaotada kolmeks peamiseks tüübiks ning värske uuringu järgi on emaste katseloomade seljaajus neist kahte tüüpi retseptoreid viis korda rohkem kui isaste loomade seljaajus.

Seetõttu on sellised narkootilised analgeetikumid nagu pentasotsiin, nalbufiin ja butorfanool naistel enamasti efektiivsemad; lisaks avaldab oma mõju ka östrogeeni ja progesterooni taseme tõus naise organismis.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles