Sotsiaalsest ärevusest pääseb positiivsele keskendudes

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalselt ärevad, häbelikud ning suhtlemises ebakindlad inimesed satuvad sageli murdmatuna näivasse nõiaringi, kus nende kartlikkus peegeldub ärevates mõtetes, mis omakorda panevad neid käituma külmalt või eemalolevalt. 

Õnneks on see nõiaring siiski üsna kergelt murtav - Kanada psühholoogide uus uurimus näitab, et juba lihtne positiivsetele väärtustele keskendumise ülesanne käivitab häid muutusi toova tsükli, vahendab teadus.err.ee.

Victoria ülikooli teadlased uurisid oma katsealuste käest kõigepealt, kui turvaliselt nad end suhetes oma pere, sõprade ja praeguse või potentsiaalse partneriga tunnevad, ning lasid neil seejärel koostada pingerea 11 omadusest, mida nad enda juures kõige tähtsamaks pidasid.

Seejärel jagati osalejad kahte gruppi ning ühele neist anti ülesandeks kirjutada essee sellest, miks on nende koostatud pingerea kõige parem omadus neile oluline ja kuidas see nende elu ja identiteeti mõjutab; ülejäänud kirjutasid aga hoopis pingerea üheksandast omadusest.

Uurimuse tulemused näitasid, et algselt end ebakindlalt tundnud katses osalejad, kes olid kirjutanud essee oma suurimast väärtusest, muutusid järgneva kahe kuu jooksul enesekindlamaks ja avatumaks - teadlaste sõnul peitub põhjus selles, et positiivsemalt mõtlema hakanud inimene hakkab paremini käituma, mis peegeldub tagasi paremates suhetes kaaslastega, mis suurendab omakorda turvatunnet.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles