Teadlased lõid sensori vägistamisdroogide äratundmiseks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iisraeli teadlased loodavad tuua paari aasta jooksul müügile sensori, mis suudab ära tunda joogi sisse halbade kavatsustega sokutatud niinimetatud vägistamisdrooge.

Kui Eestis on peol veel küllalt ohutu korraks oma joogiklaasilt pilk tõsta, siis näiteks USAs raporteeriti 2007. aastal 200 000 juhtu, kus naisterahvas sattus pärast uimastamist vägistamise ohvriks, vahendab teadus.err.ee.

Joogi sisse sokutatud vägistamisdooge on päris keeruline ära tunda - näiteks GHB-l ehk korgijoogil pole mingit lõhna ega värvust ja kergelt soolane maitsegi võib magusa kokteili sees märkamatuks jääda.

Nüüd on aga Tel Avivi ülikooli teadlased Fernando Patolsky ja dr Michael Ioffe loonud lihtsalt kasutatava sensori, mis joogi sisse kastetuna hetkega uimastite (paraku küll vaid GHB ja ketamiini) olemasolu suudab tuvastada ning sellest siis piiksuva heli või sähviva valguse abil teada annab.

Käepärane sensor loodetakse turule tuua paari aasta jooksul, mil see on muudetud piisavalt kergeks ja märkamatuks, et seda oleks kerge käekotis või taskus kanda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles