Kuidas jõuda tõelise armastuseni?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavapildis näeme palju noori armunuid, kuid õnnelikke paare, kel seljataga pikk kooselu, on statistika järgi vaid 5 protsenti. Miks see nii on, arutleb ajakirjas Psühholoogia Sinule nõustaja ja Imago suhteteraapia koolitaja Sille Jõgeva.

Et jõuda tõelise armastuseni, peab iga suhe läbima teatud etapid, nii armumise kui võimuvõitluse faasid. Armumine on suurel määral seotud meie organismi keemiliste reaktsioonidega – keha on täidetud endorfiinide ja hormoonidega, mis annavad meile energiat ja võimaldavad meil end tunda õnneliku, targa, seksika ja ilusana.

Kuna intensiivne armumisaeg on organismi kurnav, siis saabub pärast seda aeg, kui keha vajab puhkust ning hormoonide ja endorfiinide tase organismis langeb. Koos sellega kahaneb ka suur vaimustus, entusiasm, kirg ja maailma nägemine läbi roosade prillide.

Kätte jõuab võimuvõitluse faas, kus partnerid tajuvad esmakordselt, et nende kujutlused suhtest, kooselust, rahast, töötegemisest, koristamisest ja paljudest muudest olmeasjadest on erinevad. Selles faasis nähakse kurja vaeva, et paarilisele selgeks teha, kuidas asjad tegelikult peaksid olema.

Võimuvõitlus kurnab ära

Paljud paarid jäävadki pendeldama kahe faasi – armumise ja võimuvõitluse – vahele, kusjuures ajapikku lüheneb armumisfaasis ja pikeneb võimuvõitluses olemise aeg, mis viib omakorda emotsionaalse eraldumise ja füüsilise kurnatuseni. Lõpuks on jaks otsas ja minnaksegi lahku.

Pool paaridest lõpetab võimuvõitluse faasis kooselu. Otsitakse uus suhe ning kõik algab otsast peale. Teine suur osa paaridest kasutab n-ö varjatud lahkuminekut, kus kooselu jätkub, kuid veedetakse üha enam aega paarisuhtest väljaspool, et elada välja oma negatiivseid emotsioone ja hoiduda uutest pettumustest.

Väljapääs leitakse alkoholis ja sõpradega pidutsemises, aina pikenevates tööpäevades, hobides või enesearenduskursustes. Tegeletakse rohkem laste või koduloomadega, samal ajal kui kaasa jääb hoopis tähelepanuta.

Vaid 5 protsenti paaridest astub võimuvõitlusest järgmisse faasi, milleks on otsustamine ja pühendumine paarisuhtele. See on tõsine töö, mida on nimetatud ka minekuks läbi surmaoru. See periood elust tähendab üheskoos otsa vaatamist oma hirmudele, nende jagamist ja lahustamist.

Kui see faas suudetakse koos läbida, järgneb avastamise faas, mis on täis uudishimu ja põnevust. Lõpuks jõutakse tõelise armastuse faasi, kus aktsepteeritakse ja armastatakse iseennast ja oma partnerit tingimusteta, väljendatakse vabalt oma tundeid ja mõtteid ning ollakse hea kuulaja ja mõistja oma kaaslasele.

Loe ajakirja Psühholoogia Sinule augustinumbrist pikemalt, kas suhtekoolitus või terapeudi külastamine võiks vähemalt osa lagunevatest suhetest päästa.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles