Punase liha söömine suurendab diabeediriski

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seni on soovitatud vorsti söömisest loobuda, kuna see sisaldab suurtes kogustes rasva, soola ja nitraate. Pikaajalisest uuringust aga selgus, et ka töötlemata punase liha tarbimine on tervisele sama kahjulik, vahendas Focus.de.

USA teadlased tegid pikaajaliste uuringute põhjal kindlaks, et punase liha tarbimine suurendab riski haigestuda suhkrutõppe ehk diabeeti, olenemata sellest, kas see on toores, praetud või muudmoodi töödeldud. Luubi alla võeti pea pool miljonit inimest ja nende toitumisharjumused.

«Meie uurimus tõestab selgelt, et nii töödeldud kui ka töötlemata punase liha tarbimine soodustab haigestumist teise tüübi diabeeti,» rääkis Harvardi Ülikooli Rahvatervise Kooli (Harvard School of Public Health) toitumisteadlane An Pan. Ilmnes, et juba 100- grammine lihalõik päevas suurendab diabeediriski viiendiku võrra.

Harvardi teadlaste sõnul on maailmas üle 360 miljoni diabeedihaige. Enamik neist kannatab teise tüübi suhkrutõve all, tuntud ka kui vanadusdiabeedi nime all. Riskifaktoriteks peetakse ülekaalu, liikumisvaegust ja ebatervislikku toitumist.

Teadlased soovitavad tungivalt punase liha tarbimist vähendada ning nii tihti kui võimalik igasuguste vorsti- ja singitoodete asemel pähkleid, täisteraviljatooteid ja kala süüa. Kahjulikuks peetakse nii sea-, lamba- kui ka veiseliha. Valget linnuliha seni veel kritiseeritud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles