Eelteismelised väärtustavad enim kuulsust

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Los Angelese California ülikooli teadlaste läbi viidud uuringu järgi on 9–11-aastaste laste jaoks kõige hinnatum omadus kuulsus, millele järgnevad teised individuaalsed väärtused, nagu rahaline edukus ja hea füüsiline vorm.

Võrreldes praeguse 1. kohaga, hindasid 1997. aastal sama vanad lapsed kuulsust alles 15. koha vääriliseks. See on uurijate arvates alarmeeriv tõus, kuna natuke rohkem kui 10 aasta jooksul toimunud muutusel võib olla negatiivne mõju noorte eesmärkidele ja saavutustele tulevikus, vahendab teadus.err.ee.

Uurimuse kaasautori Patricia Greenfieldi sõnul on eelteismelistel ebarealistlik arusaam sellest, mida tuleb kuulsaks saamiseks teha ning nad võivad seetõttu loobuda saavutatavatest eesmärkidest ja oma tulevase karjääri peale mõtlemisest.

Peamiseks väärtushinnangute teisenemise põhjuseks peetakse seda, et uusimad telesarjad keskenduvad tihti tuntuks saamisele ning kuulsate inimeste eluviisidele, jättes mulje, et kuulsaks saamine on lihtne ja kättesaadav ning ei nõua rasket tööd ega oskusi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles