Vana hea vinegrett

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Liina kokkab

Sadamaturu perenaine Liina Karron lehitses vanu retseptivihikuid ja leidis vinegreti, kus palju peenralt värskelt võetud värvilisi ja noori juurikaid sees.

Suve teises pooles on turuletid ja köögiviljaaiad toredatest erivärvilistest noortest juurikatest lookas. Just siis on õige aeg vanast retseptivihikust välja kraamida vanaemade lemmikretsept: vinegrett.

Mõnusalt äädikase kastmega peedi-köögiviljasalatit tasub valmistada suurem kausitäis, sest see salat läheb paari päeva jooksul marinaadis üha paremaks.

Vinegreti jaoks on vaja eraldi keedetuna noori peedikesi, porgandeid ja kartuleid. Eriti toreda salati saab, kui kasutada kollaseid ja triibulisi peete, lillasid porgandeid ja muid sääraseid vigurvilju. Neid on juba nii mõneski eesrindlikumas aias!

Juurviljad tuleb koorida ja hakkida, noorte ja väikeste puhul võib tükid dekoratiivselt suuremakski jätta. Juurde hakkida soolakurki, sibulat. Kui talvisel ajal sobib siia salatisse ka hapukapsas, siis suvel võib komplekti täiendada hoopis kergelt läbikeedetud aedubadega.

Kastme jaoks tuleb segada 1 osa veiniäädikat 3 osa hää õliga (ei pea olema oliiviõli, raps ja päevalill sobivad samuti hästi). Eelnevalt tuleb veiniäädika sees lahustada sool ja veidi suhkrut või mett, sest õliemulsiooni sees sool-suhkur enam ei lahustu. Lisada võib ka sutsu mahedat sinepit.

Lõpuks sega kaste köögiviljadega ja lase pisut tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles