Mart Laisk: konfliktne partner on parim õpetaja

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühholoog-nõustaja Mart Laisk kirjutab ajakirjas Naised, et tänapäeva ühiskond on äärmiselt egokeskne ning mina asendumist meiega tajuvad paljud ahistusena. Ometi pole meil ilma kaasata võimalik jõuda tervikliku maailmatunnetuseni.

«Teise inimese maailmaga arvestamine seab paratamatult mingid reeglid meie mina avaldumisele. See on nagu riigi tekkimine, kus üksikindiviidid loovutavad osaliselt oma isiklikku vabadust, et saada vastu kõrgema astme vabadust, mida pakub meile ühiskondlik kord,» selgitas Laisk.

Psühholoogi sõnul on abielu meie võimalus avaneda teisele inimesele, kuni täieliku hingelise vabaduseni. Laisk märgib, et me kardame tohutult ennast avada, kuid vastastikuse absoluutse aususe saavutamine on äärmiselt oluline ning arendavas, avatud suhtes on meie vead avalikud.

Parim õpetaja enese tundmaõppimiseks on mehe sõnul konfliktne partner - kogetud kannatused viivad meid lähemale harmooniale, mida kogeme küll võib-olla alles uue partneriga. «Probleemne abielu põletab siledaks inimese sisemisi vastuolusi.»

Samas märkis Laisk, et kuna lahkuminek on tänapäeval ühiskondlikult nii lihtsaks tehtud, puudub inimestel vajadus süveneda ja probleemidele lahendust otsida, lühisuhtes ei saavutata aga kunagi piisavat pühendumist ja sügavust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles