Vereproov näitab tulevase lapse sugu juba 7. rasedusnädalal

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt võivad oma lapse soo vastu huvi tundvad tulevased lapsevanemad rahumeeli usaldada raseduse ajal tehtavat vereproovi.

USA teadlased võtsid vaatluse alla 6541 testitulemust ning leidsid, et test andis korrektse vastuse tervelt 98 protsendil juhtudest, kui see tehti alates 7. rasedusnädalast, vahendab BBC.

Raseduse varasemas faasis võetud vereproov ei andnud aga usaldusväärseid tulemusi, samuti osutus tulevase lapse soo määramise koha pealt ebausaldusväärseks uriiniproov.

Rutiinne ultraheliuuring võimaldab lapse sugu teada saada umbes 12. rasedusnädala paiku, kuid mõne paari jaoks, kel vaja tulevase võsukese sugu teada meditsiinilistel põhjustel - näiteks et teada, kas last võib ohustada geneetiline häire, mis avaldub ainult poistel - võib see olla liiga hilja.

Kuid ema vereproovist tulevase lapse soo määramise kriitiseerijad ütlevad, et seda meetodit võidakse hakata kurjasti ära kasutama perekonna sooliseks tasakaalustamiseks - otsustades näiteks kolme poisslapse vanematena rasedust jätkata vaid siis, kui tegemist on tüdrukuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles