Põnevat lehtpeedist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ricotta ja lehtpeedi vormiroog
Ricotta ja lehtpeedi vormiroog Foto: Pille Petersoo

Pille Petersoo Nami-Nami toiduportaalist õpetab tarvitama lehtpeeti. Seekord Vahemere vaimus.

Lehtpeet ehk mangold on paljudele tuttav poelettidelt, kus hapraid, enamasti punaserootsulisi lehti rohelise salati tarvis müüakse. Ka koduaedades on värvikirev lehtpeet jälle populaarsemaks muutunud. See valmib peenramaal kiiresti ning selle lehti ja varsi võib korjata juunist hilissügiseni.

Selleks tuleb kord-paar nädalas taime välimised lehed koos varrega ära murda. Parimad on 10–15 cm pikkused lehed, mis parajalt tugeva ja värske maitsega.

Kui tillukesi mangoldilehti võib süüa toorelt, siis suuremad võiks esmalt kuumtöödelda. Kõige maitsvamad on otse peenralt nopitud lehed, seistes muutuvad need tuimaks ja igavaks.

Lehtpeet passib imehästi suppidesse, pirukatesse, vormiroogadesse ja hautistesse. Seda armastatakse väga Vahemere ääres ja tänanegi vormiroog on sealsete mõjutustega. Kui lehtpeeti käepärast pole, võib selle asendada ka spinatiga. Tulemuseks on veidi mahedama maitsega, ent samuti hõrk vormiroog.

Ricotta ja lehtpeedi vormiroog

neljale kuni kuuele

•    400 g lehtpeeti või spinatit
•    1 sl võid
•    1–2 hakitud küüslauguküünt
•    soola ja musta pipart
•    0,5 tl riivitud muskaatpähklit
•    250 g ricotta kohupiima
•    4 muna
•    100 g riivitud juustu
•    2–3 küpset tomatit või suur peotäis kirsstomateid
•    külmpressitud oliiviõli


Pese lehtpeedilehed, nõruta hoolega. Patsuta köögipaberiga kuivaks ja haki jämedalt. Kuumuta suurel pannil või, lisa lehtpeediribad ja kuumuta segades umbes 5 minutit, kuni peedilehed «närtsivad». Lisa hakitud küüslauk ja prae minut. Maitsesta lahkesti soola, pipra ja muskaadiga. Kui pannile on kogunenud liigset vedelikku, kurna see ära.

Sega suures kausis ricotta ja munad, lisa riivitud juust ja maitsesta soola-pipraga. Sega juurde nõrutatud lehtpeet. Kalla segu võitatud keskmise suurusega ahjuvormi. Laota peale poolitatud kirsstomatid või viilutatud tavalised tomatid, nirista pinnale veidi oliiviõli. Küpseta 220-kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni roog on hüübinud ja pealt kaunilt kuldpruun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles