Manona Paris: Eestis on beebi imetamine tabu

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Minu imelise elu» Manona
«Minu imelise elu» Manona Foto: Kanal 11

Moskvas elav vabakutseline ajakirjanik ja aastase poja ema Manona Paris küsib ajakirja Anne & Stiil augustinumbris, et millal sai rindade tähtsaima rolli täitmisest taas häbiasi?

Ta tuletab ajaloost meelde, et kuni 17. sajandini eristas imikutele rinna andmine kõrgemasse ja madalamasse klassi kuuluvaid naisi - imetamiseks olid ammed. Valgustusaja saabudes oli Euroopas imikute suremus aga väga suur ning mõnigi valitsus hakkas lausa seadusega nõudma, et iga naine ise oma lapsi imetaks.

Inglismaal loodi imetavate emade jaoks spetsiaalseid rõivaid, et saaks kiiresti rinnaesise lahti harutada ja vajadusel igal pool lapsele rinda anda. Seda loeti heaks tooniks ja isegi moekaks. Teine maailmasõda tegi olude sunnil uue korrektuuri, mis on jätnud mõnedesse riikidesse jälje tänapäevani.

«Kummaline on aga see, et tänapäeva Eestis on beebi imetamine üsna korralik tabu. Ei Moskvas, Taanis ega Rootsis pole ma avaliku tissitamise eest nii palju kõõrdpilke saanud,» imestab Paris. Tema sõnul käsivad etiketiõpetajad lapse ja rinna siinmail teki alla peita ja foorumites peetakse last imetavat ema koguni rõvedaks vaatepildiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles