Kuidas rääkida lapsele Norras toimunud traagilistest sündmustest?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas rääkida lapsele Norras toimunud traagilistest sündmustest?
Kuidas rääkida lapsele Norras toimunud traagilistest sündmustest? Foto: SCANPIX

Soome lastekaitseliidu juht Mirjam Kalland andis lapsevanematele soovitusi, kuidas lastele tuleks rääkida Norra pommirünnakust ja noortelaagri tulistamisest.

Asjatundja sõnul tuleb lapsele selgitada keerulisi asju, kuna vaikimine võib rohkem kahju teha kui neist rääkimine, kirjutab iltalehti.fi.

1. Lapsele tuleb juhtumi selgitamisel võtta arvesse tema vanust

«Selgitada tuleks ka tundeid. Uurida, kas laps sai aru ning mida ta sellest mõtleb. Öelda võib näiteks, et täiskasvanud on kurvad, kuna tegemist on väga harva ette tuleva, kuid samas väga kurva sündmusega,» soovitas Kalland.

2. Lapsele tuleb pakkuda turvalisust.

«Lapsele tuleks selgitada, et ta ei ole ohus. Perekond võib ükskõik mis ajal televiisori lihtsalt sulgeda ning midagi lõbusat koos teha,» jätkas asjatundja.

3. Kui laps küsib, tuleb vanemal olla aus.

«Alati ei suuda ka täiskasvanu kõike toimuvat mõista ja seda tulekski sel juhul lapsele otse öelda,» lausus Kallaus.

4. Negatiivsest sildistamisest tasuks loobuda

«Erinevaid poliitilisi, rahvuslikke või etnilisi gruppe ei peaks ühe «musta lamba» pärast kohe mustama. See tekitab veelgi sallimatust, rassismi ja võõraste kartust,» lausus asjatundja.

5. Vanemad peaksid rõhutama, et tulistamine oli vale ning kedagi ei tohi sellisel viisil kahjustada

«Lastele võib selgitada, et osa inimeste mõtted ei pruugi olla head ning selle tõttu käituvad nad nagu haiged inimesed. Need inimesed teevad halba, aga ise usuvad, et head. Kuna teised ei märganud haigestumist, siis ei saadud ka varem aidata,» lisas Kallaus.

6. Last ei tohi sundida

«Kui laps oli minemas suvelaagrisse ning pärast Norra juhtumit ei soovi enam minna, siis ei maksa teda selleks sundida. Tuleb uusi laagreid, kus olukord ei pruugi enne seda nii erakordne olla,» lausus asjatundja.

Kallause arvates tuleks arvesse võtta seda, et Norra veresauna korraldaja Anders Breiviki teol võib olla järgijaid. Sellegi poolest ei tasuks inimestel pidevas hirmus elada.

7. Norra tragöödiat saab selgitada läbi muinasjuttude

«Lapsele tuleks selgitada, et maailmas on nii head kui kurja, kuid enamik inimesi soovib, et hea võidab. Näiteks võib lastele ette lugeda muinasjuttu, kus on hea ja paha vaheline võitlus ning tuua sealt Norra looga paralleele,» jätkas Kallaus.

8. Lapsele tuleks selgitada ühiskonna toimimise põhimõtteid

«Politseinikud lahendavad kuritegusid, kaitsevad inimesi ja arreteerivad pätte. Seadused määravad, mida tohib teha ja mida mitte. Lastele tuleks öelda näiteks, et vanglad kaitsevad inimesi nende eest, kes ühiskonnas kehtestatud reegleid rikuvad,» sõnas Kallaus.

9. Negatiivsest juhtumist ei tohi vaikida

«Laps saab informatsiooni väga erinevatest allikatest. Kui vanemad hirmutavast juhtumist ei räägi, võib see lapses veelgi suuremat hirmu tekitada. Vanemate otsustada on, kui süvitsi nad selgitustega lähevad. Lapsele turvalises keskkonnas selgituste jagamine aitab lapsel asjaga paremini toime tulla,» nentis asjatundja.

10. Vanemad peaksid tegema midagi konkreetset

«Kui laps on juhtumi tõttu endast väljas ja kurb, võib näiteks saata kirja või lilli Norrasse, kas või Norra kuninga aadressil. Mingi konkreetse asja tegemine aitab lapsel juhtunut paremini mõista,» lausus Kallaus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles