Arvamus: enamik mehi ootab väljategemise eest naiselt vastuteenet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes maksab, on küsimus, mis kohtumistel käies mõnelgi naisel mõttes mõlgub. Oma nägemusest, kes ja millal arve peaks tasuma, rääkis pealinna noormees Erki*, kes muuhulgas tunnistas, et vahel on väljategemise taga muudki kui härrasmehelik viisakus.

25-aastase Erki sõnul ei saa kindlalt paika panna, kas väljas käies peaks kulutuste eest tasuma mees või naine. Sõpradega kohtumistel on tema kogemuste põhjal kokkuleppe küsimus, kas maksab kutsuja, maksab igaüks enda eest või tehakse arve pooleks, ja teisalt oleneb see olukorrast.

Näiteks pubides käies ei tekita raha mingit küsimust, sest maksab see, kes juhtub. «Nii palju, kui ma tutvusringkonnas näen, siis paljud naised teevad meestele välja,» märkis Erki.

Samas arvab mees, et kui neiu kohtingule viia, on viisakas tema eest maksta. «See nagu näitaks, et mees on naisest huvitatud ja julgeb teha tema jaoks kulutusi või pakkuda talle elamusi ja neiu ei pea millegi pärast muretsema,» põhjendas ta.

Isegi kui naine oleks kutsujaks, siis ei oota Erki, et kaaslane talle välja teeks. «Aga tänapäeva naised on nii kangekaelsed, et nad tahavad ise tasuda,» tõdes ta. Kuigi mees pakuks sellest hoolimata arve tasumist, ei ole tema sõnul arukas vaidlustesse laskuda – nii võib koosviibimise rikkuda.

See, kui naisterahvas teeb ettepaneku arve tasuda või pooleks teha, ei peaks Erki hinnangul kaaslase uhkust riivama. «Kuigi ma näen, et mõnda meest võib hirmutada, et naine on iseseisev,» ütles ta, et osal võib jääda tunne, nagu poleks neil siis naisele midagi pakkuda.

Erki arvab, et igal juhul see nii on ja ka jääb, et mehed eelistavad ise maksta. Ta tunnistas, et selles tagamõtte nägemine ei ole päris alusetu. Psühholoog Maie Gutman on nimelt täheldanud, et paljud naised tunnevad, justkui jääksid nad väljategemise eest võlgu.

Enamik mehi ootab pikas perspektiivis mingit vastuteenet, sest nende jaoks on see loogiline asjade kulg, tähendas Erki. «Alguses käiakse kohtingutel, näidatakse ennast nii heast küljest kui võimalik, et naisele muljet avaldada ja seeläbi temaga suhe saavutada ja siis seksini jõuda ning osa mehi jätaks suhte osa välja ja loodaks kohe seksini jõuda,» väitis ta.

Endast rääkides ütles Erki, et tema nende hulka ei kuulu, kes maksmise eest midagi vastu ootaks, mis aga ei tähenda, et ta naisega voodis lõpetada ei loodaks: «Eks ma ootan ka, et väljas käimised tipneksid seksiga, aga mitte sellepärast, et ma olen tema eest tasunud, vaid ikka sellepärast, et mul on temaga lõbus ja saaks õhtule või teele ilusa punkti panna.»

(*nimi muudetud)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles