Kümme väärarusaama viljatusest ja rasestumisest

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viljatuse kohta on ringi liikumas palju müüte. Näiteks ühe müüdi kohaselt võivad liiga kuuma vanni võtvad noormehed suguvõimetuks jääda. Familie.de lahkab Bremeni naistearsti dr. Achim von Stutterheimi abil kümmet kõige suuremat väärarusaama viljatusest ja rasestumisest.

Kes aastaid pille võtab, sellel on hiljem raskem rasestuda

Väide ei pea paika: pillide pikaaegne kasutamine võimaldab hiljem rasedaks jääda ja võib koguni rasestumist kergendada. Naised, kel on tsüklihäired, saavad tänu hormonaalsetele rasestumisvastastele vahenditele oma tsükli paika, vältides hormoonitaseme suuri kõikumisi ja soodustades nii hilisemat rasestumist.

Ka teaduslik uuring kinnitab seda: 60 000 naise uurimine näitas, et pärast pillide kasutamisest loobumist jäid naised sama hõlpsasti lapseootele kui nende suguõed, kes hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid ei kasutanud.

Mobiiltelefonid ja muud kiirgavad esemed põhjustavad viljatust

On väga palju uuritud, kas mobiiltelefonid võivad viljatusega seotud olla, kui vastupidavaid argumente pole veel leitud. Näiteks meeste puhul, kes päevas rohkem kui neli tundi mobiiliga rääkisid, ei avastatud, et nende spermatosoidide hulk teistega võrreldes väiksem oleks. See on küsitav ja nõuab rohkem uurimist, kas mobiilitelefonid viljatuks jäämisele kaasa aitavad või mitte.

Rasestumine ei sõltu kaalust

Sõltub küll. Nii ala- kui ülekaal põhjustab näiteks hormooni taseme kõikumist ja tsükli ebakorrapärasusi, raskendades rasestumist. Ekstreemne kõhnus ja ületreenimine takistavad sageli munaraku küpsemist, viies nii päevade ärajäämiseni.

Ka alakaalus olevate meeste puhul on täheldatud libiido langust ja sperma kvaliteedi halvenemist. Tugevalt ülekaalus naistel toodab keha liiga palju meessuguhormooni ja takistab munaraku küpsemist. Rusikareegel on see, et pluss/miinus 15 protsenti ideaalkaalust rasestumist ei mõjuta.

Noormehed, kes liiga kuuma vanni võtavad, riskivad viljatusega

See vastab tõele, et kehatemperatuurist kõrgem temperatuur mõjutab sperma kvaliteeti, aga spermatosoidid ei kahjustu seeläbi jäädavalt. Ajutiselt halvendab kuum vannivesi seemnerakkude liikuvust ja arvu. Pärast munandite temperatuuri normaliseerumist, on seemnejuhad jälle töökorras.

Meestel, kes partneriga last saada proovivad, oleks siiski mõistlik tihedast saunaskäimisest, liiga kuuma vanni võtmisest ja auto istmesoojendusest loobuda.

Viljakus väheneb alles pärast 40. eluaastat

Väär, tõenäosus rasestumiseks väheneb naistel aegamööda juba pärast 25. eluaastat. Pärast 35. eluaastat on tõenäosus lapseootele jääda drastiliselt kahanenud. 40-aasta vanustel naistel on šansid rasestuda kõigest 10-15 protsenti.

Imetavad emad ei jää rasedaks

Imetamine mõjutab jällegi hormonaalset tasakaalu. Naise keha toodab sealjuures hormooni, mis rinnapiima tekkimist põhjustab, takistades samaaegselt hormoonide tootmist, mis munaraku küpsemisele kaasa aitavad. Põhimõtteliselt väheneb nii rasestumistõenäosus, aga ei pruugi. Imetavad emad peaksid ikkagi rasestumisvastaseid vahendeid kasutama, et soovimatut rasedust ära hoida.

Rasedaks jäämine võtab aega

See vastab vaid osaliselt tõele. Lapsesooviga paarid vajavad palju vahekordi, et saavutada eesmärk, sest tõenäosus ühe tsükli ajal rasestuda on keskmiselt 25-30 protsenti. Pärast nelja aastat proovimist on võimalus kahanenud juba viie protsendi peale kuus. Paarid, kes juba üle aasta last soovinud ja ebaõnnestunud on, peaksid spetsialistide poole pöörduma ja end uurima laskma.

Väga vähesed naised on viljatud

Vale. Näiteks Saksamaal on iga viies last sooviv paar lastetu. Põhjused peituvad nii naistes kui meestes. Meeste puhul saab otsustavaks seemnerakkude kogus ja liikuvus, naiste puhul hormoonaalne tasakaal, munajuha või emaka häiritud funktsioneerimine.

Nooruses suitsetamise tõttu ei ole munajuha ja emakas korralikult välja arenenud

Vaieldamatult on suitsetamine ebatervislik ja jätab suguelunditesse oma jälje, aga suguorganite väärarengut sigaretid ei põhjusta. Suitsetamine suurendab riski haigestuda suguhaigustesse või emakavähki. Samuti soodustab suitsu tõmbamine emakaväliseid rasedusi.

Muuhulgas kinnitavad uuringud, et mittesuitsetavad naised jäävad umbes kaks kuud varem lapseootele kui suitsu tõmbavad suguõed. Raseduse ajal on suitsetamine absoluutselt keelatud: see võib põhjustada loote väärarengut.

Ovulatsiooni ajal on kõige suurem šanss rasestuda

Munarakk on viljastumisvõimeline ainult 18-24 tundi pärast munaraku küpsemist. Kui munarakk valmib hommikul, siis võib õhtune suguühe selle viljastamiseks liiga hiljaks jääda. Kõige suurem võimalus rasestuda on, kui olla juba paar päeva enne ovulatsiooni suguühtes. Seemnerakkudel on võime mitmeid päevi emakas ujuda, viljastades nii õigel ajal munaraku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles