Kuidas treening päevaplaani sobitada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajapuudust tuuakse kõige sagedamini põhjenduseks, miks trenni ei tehta. Samas näitavad uuringud, et regulaarselt sportivatel inimestel on perekondlike, töö- ja muude kohustustega sama palju tegemist kui neil, kes trenni ei tee. Seega on ajanappus lihtsalt ettekääne.

Siiski on treenimine aeganõudev tegevus ning kui igapäevase liikumise päevaplaani surumisega ei pruugi raskusi tekkida, siis on keeruline leida aega, et sportida nii palju, kui tahaks, kirjutas CNN.com.

Kasuta järgmisi nippe, et enda tihedas graafikus trenni jaoks ruumi leida.

Prioriteedid

Kõigil on aega ühtmoodi vähe, ometigi leiame võimaluse teha enda jaoks kõige tähtsamat. Enne kui võtad kasutusele teisi meetmeid, mõtle, kui oluline trenn sinu jaoks on. Mis ohvreid oled sportimise nimel nõus tooma ning millest ei ole sa valmis loobuma?

Ülesande eesmärk on leida tegevused, mis on sinu jaoks vähem olulised kui trenn ning millele saaksid vähem aega kulutada. Näiteks näed ehk pideva kokkamisega rohkem vaeva, kui see tegelikult ära tasub, ning oleks aeg piirduda lihtsalt tervislikult valmistatud einetega.

Muudatused päevakavas

Pane paberile, mida ja millal teed ühel tüüpilisel argipäeval. Leia üleliigne ja ebavajalik, mille arvelt saaksid graafikus trennile ruumi teha. Oletame, et päevaplaani järgi vaatad tavaliselt igal õhtul paar tundi telerit. Miks mitte seda aega 90 minutile lühendada ja pool tundi enda liigutamisele pühendada? Loo uus ajakava, kuhu oled sobitanud treenimise, ning jää selle juurde!

Püsivus

Efektiivse treeningkava kõige tähtsam tunnusjoon on püsivus. Kui sul ei ole alati aega, et iga päev korralikult trenni teha, siis püüa midagigi teha. Paljud jooksjad usuvad ekslikult, et 20-minutilisel trennil pole mõtet. Tegelikult on küll, eriti kui tõstad intensiivsust või oled tähelepanu alla võtnud mõne kindla nüansi, lihvides näiteks tehnikat või pöörates tähelepanu rohkem jõu treeningule.

Jäta suurem sportimine nädalavahetuseks või päevadeks, mil nii kiire ei ole, ning ülejäänud päevadel lihtsalt liiguta ennast.

Loominguline lähenemine

Sportlased on leidnud loomingulise lähenemise abil mitmeid viise, kuidas treening tihedasse päevakavasse mahutada. Sõida tööle rattaga. Investeeri linttrenažööri ja jookse sel õhtuti, kui lapsed läheduses mängivad. Mine koos perega järve äärde või ujulasse ning uju samal ajal, kui partner lastel silma peal hoiab. Hiljem vahetage rollid ja lase ka temal trenni teha.

Kompromissid partneriga

Trennile kulutatud aeg võib olla suureks tüliallikaks paarisuhetes, kus üks pool on tulihingeline sportlane ja teine mitte. Nagu iga potentsiaalse probleemi puhul, toimivad partneri vastumeelsuse leevendamisel kõige edukamalt suhtlemine ja kompromissid.

Räägi kallimaga avatult trennile kuluvast ajast. Selgita talle, et nii ühised tegevused temaga kui ka füüsiline aktiivsus on sulle olulised ja sa sooviksid nende vahel leida sellist tasakaalu, nii et te mõlemad rahul oleksite.

Kirjelda enda nägemust sobivast lahendusest ning seejärel lase partneril tema ideest rääkida. Ole valmis midagi ohverdama ning ära pelga sama ka partnerilt paluda. Tulemuseks on kooskõlastatud ootused üksteisele, mis aitavad võimalikke hilisemaid konflikte vältida.

Hooajast lähtumine

Sa ei pea aastaringselt kogu jõust pingutama. Jooksmisega saavutad tublisid tulemusi ka siis, kui kuus kuud igal aastal suurel koormusel sporti teed ning ülejäänud ajal vastupidavust arendad. Kergemal poolaastal saad pühenduda teistele tegevustele, mis trenni tõttu vahepeal unarusse on jäänud. Seda tehes võid soojemal perioodil süümepiinadeta sportimise esikohale tõsta.

Kvaliteet ennekõike

Kvantiteedile rõhku panemisest märksa olulisem on kvaliteedi parandamine. Jooksjad treenivad sageli liiga ühekülgselt. Tavaliselt keskenduvad nad aeroobsele treeningule, ent ei kaasa programmi piisavalt tööd tehnikaga, vastupidavustreeningut jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles