Nipid, kuidas suvi loodussõbralikult veeta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matka märgistatud radadel - nii võid kindel olla, et ei kahjusta taimi, ega häiri paiga elustikku.
Matka märgistatud radadel - nii võid kindel olla, et ei kahjusta taimi, ega häiri paiga elustikku. Foto: SCANPIX

Ideedest, kuidas ka suvisel ja puhkuste perioodil võimalikult loodus- ja ressursisäästlikult elada ning ehk ka midagi looduse heaks ära teha, kirjutas säästva eluviisi portaal bioneer.ee.

Kodus või suvilas:

  • Kui sul on oma aed või peenramaa, on soovitatav taimi kasta varahommikul või õhtul, kui temperatuur on langenud, et vältida vee liigset aurustumist.
  • Linna- ja tööinimeste jaoks, kel ei ole jahutuse saamiseks aega vee äärde sõita, on parim variant külm dušš, mida tasub kindlasti eelistada jahedale vannile, et kokku hoida kuni 60 liitrit vett päevas.
  • Tõmba ette aknakatted või rulood, et vältida siseruumide kuumenemist päikeseenergia mõjul, kui aga temperatuur toas tundub siiski liigne olevat, tasub kasutada pigem ventilaatorit kui konditsioneeri.

Puhkusel või looduses:

  • Kui matkad jalgsi või rattaga, tee seda märgistatud radadel – nii võid kindel olla, et ei kahjusta taimi ega häiri paiga elustikku.
  • Kui lähed loodusesse, siis kanna endaga alati kaasas kilekotti, kuhu tekkinud pürgi sisse panna, ning võta see endaga kaasa ja vii ettenähtud konteinerisse.
  • Kui suitsetad või kannad endaga kaasas tikke, ära jäta neid kunagi endast maha ega kustuta või viska hõõguvat koni looduslikus paigas.
  • Lõket võib teha ainult selleks ettenähtud kohtades ning lõke tuleks kindlalt kustutada vähemalt tund aega enne platsilt lahkumist ja veenduda, et tuli on täielikult kustunud.
  • Kui veedad oma suvepuhkuse hoopis välismaal, pane hoolega tähele, mis meeneid endaga sealt kaasa tood, sest paljud nendest liikidest, keda suveniiride tooraineks kasutatakse, on väljasuremise äärel – vältida tuleks troopilistest puitudest, elevandiluust, kilpkonna kilbist, nahkadest ja muudest elusolenditest pärinevatest materjalidest tehtud esemete soetamist.
     
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles