Lugeja Taanist kirjutab: igapäevasuhtluses võidab SMS telefonikõne

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kolmandat aastat Taanis töötav ja õppiv Birgit eelistab üldjuhul SMSi helistamisele, kuna eelkõige on see soodsam. Sõnumite saatmist eelistab ta sellegi pärast, et neile saab adressaat vastata talle sobival ajal, häirimata nõnda teise töiseid või muid tähtsaid tegemisi.

Eelistan täna SMSi telefonikõnele, kuigi veel viie aasta eest olnuks vastus vastupidine. Eestis olles meeldib mulle helistada inimestele, sest helistamine on odavam ja kiirem, eriti kõnekaarte ning erinevaid pakette kasutades.

Sõnumite odavam hind

Välismaal, pidades silmas Taanit, eelistan ma SMSe saata, sest sageli on see kõnest lausa neli korda odavam. Tihti pakutakse siin ka pakette, kus teatud summa eest kuus saab saata piiramatus koguses sõnumeid. Nii ei tekigi küsimust, mida eelistada.

Kuid ma ei eelista SMSi üksnes rahalistel kaalutlustel. Tegemist on puhtinimliku aspektiga - sõnumile saad vastuse siis, kui teisel on võimalik sellele vastata. Eriti hea suhtlusviis on see pereemadega, kellel on väga väikesed lapsed kodus, või inimestega, kes peavad pidevalt autoroolis olema.Teatavasti ei tohi autoroolis telefoniga rääkida.

Minu sõber on kaugsõiduautojuht riigisisestel vedudel. Kui mul ongi vaja temaga rääkida, siis saan alati talle saata nn kontrollsõnumi, et ta annaks märku, millal võin helistada.

Keelelised nüansid

Lisaks mängib minu sõnumi saatmistel rolli ka minu suhtluskeel sõnumi saajaga. Sageli on lihtsam võõrkeeles sõnumit saata, sest saab mõelda, kuidas üks või teine sõna vastavas keeles on. Kuna näiteks taani keele puhul tuleb korralikku vaeva näha ka hääldusega, siis on tihtipeale tõhusam ja kiirem viis saata SMS, et olla kindel, et kontaktisik sinust aru saab.

Tööalaselt püüan üldjuhul suhelda telefoni teel, eriti kui inimene, keda vaja kätte saada, on majast väljas ning tegemist on olulise küsimusega. Kui vastusega kiiret ei ole, siis saadan hoopis e-kirja.

Oma noormehega suhtlen ma enamasti SMSi teel, ehkki vahel tahaks tema häält kuulda ning mõned vestlused ongi mõistlikum telefonitsi pidada. Peamiseks põhjuseks, miks ma siiski eelistan SMSida temaga, on tema amet.

Taanlastel endil paistab sõnumite saatmise osas valitsevat mentaliteet, et kui saab sõnumit saata, saadetakse sõnum. Adressaat vastab siis, kui saab. Ka mu sõbra õde suhtleb meiega eelkõige SMSi teel, väga harva, kui helistab. Ja ma ei saa kohe kindlasti väita, et ta oleks kuidagi kinnise loomuga.

* * *

Kirjuta ja võida auhindu! Hea lugeja, kui Sul on mõnel teemal mõtteid, mida soovid teistega jagada, või on jutustada oma lugu, siis ootame seda aadressil naine@postimees.ee. Kirjutajaid premeerime erinevate iluauhindadega. Birgit saab Avoni iseuueneva huulepulga Red 2000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles