Südasuvised köögiviljarõõmud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Liina kokkab

Sadamaturu perenaine Liina Karron soovitab sättida kesksuvised köögiviljad vaagnale ja kasta neid aiolisse, nagu lõunaprantslastel kombeks.



Kesksuvine aed üllatab iga päev millegi uuega: esimene kartul, siis porgand, lillkapsas, aeduba, hernes, redised, tomatid, kurgid...

Kogu sellest aiailust võib keeta suppi või hakkida salatit, ent kõik need köögiviljad võib mahutada ka ühele taldrikule ja pakkuda prantslaste eeskujul koos mõnusalt küüslauguse aioli ehk küüslaugumajoneesiga.

Säärane köögiviljavaagen koos aioliga on just Lõuna-Prantsusmaa perede ja väikeste söögikohtade laual igasuvine tegija. Et aiolis kasutatakse toorest munakollast, peab olema kindel, et muna on pärit kontrollitud salmonellavabast allikast.

Aioli valmistamiseks on vaja:

•    1 munakollane

•    3 küüslauguküünt

•    veidi soola

•    1,5 dl oliiviõli

•    poole sidruni mahla


Riivi või purusta küüslauk, sega see munakollase ja soolaga ühtlaseks pastaks. Asu juurde niristama oliiviõli, esialgu väga peene joana ja pidevalt segades. Munakollane ja oliiviõli peavad moodustama paksu emulsiooni. Kui aga märkad, et liiga hoogsa õlikallamise tõttu munakollane ja õli kastmes kokku ei hakka, pane teise kaussi uus munakollane ja lisa olemasolev segu tasapisi kallates-segades sinna juurde.

Kui kogu õli on muna sisse klopitud, lisa samamoodi segades hulka sidrunimahl. Kontrolli maitset ja lisa vajadusel soola. Aiolisse võib lisada ka meelepäraseid ürte, miks mitte teha köögiviljade kõrvale näiteks tilli või estragoniga aiolit.

Köögiviljade serveerimiseks keeda mõned värsked kartulid, paar muna, kupata kergelt (mitte pudrupehmeks!) mõned noored porgandid ja lillkapsaõisikud, samuti aedoad. Värsket kurki, redist, kirsstomateid serveeri ikka toorelt. Tore üllataja on ka noor suvisibul või sellerivars.

Aseta kogu köögiviljakraam vaagnale, sea keskele küüslaugune kastmekauss ja asu asja kallale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles