Luksuspulm keset skandaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruut ja peigmees: uhkel katoliiklikul laulatusel jah-sõnad lausunud noorpaari jälgisid suurtelt ekraanidelt tuhanded kohalikud ning turistid.
Pruut ja peigmees: uhkel katoliiklikul laulatusel jah-sõnad lausunud noorpaari jälgisid suurtelt ekraanidelt tuhanded kohalikud ning turistid. Foto: SCANPIX

Monaco vürstipalees peetud uhked pulmad jäid küll Briti kuningliku paaripaneku varju, aga köitsid tähelepanu seebiooperlike skandaalide ja üsna emotsioonidevaese pruutpaariga.

55 aastat kuninglikke pulmi ja 30 aastat uut printsessi oodanud pisike vürstiriik Monaco oli eelmisel nädalal glamuurse sündmustiku ja kuulsate külalistega üheks oluliseks uudiste peakangelaseks eri maailma paigus.

Pärast kolm päeva kestnud pulmapidustusi ning kohmakate naeratuste taha peidetud muremõtetega kaks korda lausutud jah-sõna seisab Monaco verivärske noorpaar silmitsi skandaalide vaigistamisega, kuna vürstiriigi valitseja Albert II ja vastse tiitliga Monaco printsess Charlene’i kauaoodatud laulatust varjutasid mitmed kuulujutud ja sekeldused.

Kõik sai alguse veidi enne pulmi, kui ringlema hakkasid kuulujutud seelikuküti ja kahe abieluvälise lapse kuulsusega 53-aastase prints Alberti järjekordsest truudusemurdmisest ja veel kahest võimalikust salajasest lapsest.

Seejärel paisati meediasse pommuudis Charlene’i põgenemiskatsest, kuna väidetavalt oli tal plaanis pulmadest loobuda ning ühesuunalise lennupiletiga jäädavalt kodumaale naasta. Kuigi peategelased on juhtumit nimetanud vaid julmaks keelepeksuks, võib palee nõuniku sõnul vastse printsessi esimeseks ülesandeks saada abikaasa toetamine suure skandaali ajal.

Veelgi segasemaks muudab olukorra vandenõuteooria, mille kohaselt levitas kuulujutte vürstipalee, et pulmadele suuremat tähelepanu tõmmata.

VÄHEMALT VIIS AASTAT ABIELU

Poleemikat on tekitanud ka noorpaari abielueelne leping, kus on väidetavalt mitmeid üsnagi skandaalseid klausleid. Nõnda ei tohi Charlene enne viit aastat Albertist lahutada ning on kohustatud printsile vähemalt ühe lapse sünnitama.

Seetõttu nimetatakse pulma üha sagedamini printsile tulutoovaks lepinguks, mis aitaks vürstipaleed uue seadusliku troonipärijaga elus hoida ning värskendada. Pulmadest vaimustunud ja neid jalgpalli maailmakarika võiduga võrrelnud pruudi isa Michaeli sõnul on ta klatšijuttudes ja nende laialdases kajastamises Charlene’i kodumaal Lõuna-Aafrika Vabariigis väga nördinud.

Kuigi saksa ja inglise juurtega 33-aastane Charlene Wittstock sündis Zimbabwes, kolis ta 12-aastaselt koos müügijuhist isa, ujumistreenerist ema ja kahe noorema vennaga Lõuna-Aafrika Vabariiki.

Charlene’i lapsepõlv väikeses kaevanduslinnas ei sarnanenud vähimalgi määral luksuslikule kasiinodest, viietärnihotellidest ning eksklusiivsetest jahtidest ja autodest kubiseva Monacoga ning vastse printsessi sõnul elas ta koos nooremate vendadega väga lihtsat ja tavalist väikese tüdruku elu. Siiski erines ta teistest temavanustest, kuna avastas tänu emale üsna noorelt kire veespordi vastu ning saavutas varakult väga häid tulemusi.

Tänu ujumisele kohtus Charlene 11 aastat tagasi ka spordist huvituva Monaco printsi Albert II-ga. Nelja aasta eest vigastuse tõttu profikarjäärist loobunud Charlene on viimasel ajal olnud aktiivne erinevate heategevuslike projektidega ning nimetab armastatud hobideks surfamist, matkamist, lugemist ja kunsti.

Palju tal siiski hiljuti harrastusteks aega pole olnud, kuna pulmadeks valmistumisel tuli protestantlikus peres üles kasvanud Charlene’il pöörduda roomakatoliku usku, õppida prantsuse keelt ning tutvuda vürstipalee reeglitega. Kuigi põgeneva pruudi hüüdnime saanud Charlene on üpris tagasihoidlik ja kidakeelne, on ta mõnes intervjuus teada andnud peatsetest plaanidest.

Esmalt soovivad nad Albertiga pisipere luua. Veel ihkab printsess muuta vürstipaleed naiselikumaks ning teha Monacost maailma moemeka. Kuigi Lõuna-Aafrika Vabariigis eelistasid televaatajad kuninglikule pulmale populaarseid ragbivõistlusi on Charlene’i põhikooli õpetajad oma endise õpilase üle väga uhked. Nende sõnul oli ta alati väga vaikne ja viisakas tüdruk, kes sobib ideaalselt printsessiks.

VÕISTELDES BRITI KUNINGAPALEEGA

Esmalt intiimse tsiviiltseremoonia käigus mõnekümne lähedase seltsis Grimaldi palee troonisaalis ning järgmisel päeval uhkel katoliiklikul laulatusel jah-sõnad lausunud noorpaari jälgisid suurtelt ekraanidelt tuhanded kohalikud ning turistid.

Samuti pakuti rahvale hiljem tasuta kontserti ja uhket valgusshow’d. Hoolimata tagasihoidlikust, vaevalt 15 minutit kestnud ilmalikust registreerimisest ei tihanud Monaco vürstipalee kuidagi mõned kuud tagasi Londonis toimunud kuninglikele pulmadele alla jääda ning üritas kõigest väest igati väärikad pulmad pidada.

Tuntud moedisaineri Giorgio Armani loodud kristallide ja pärlitega kaunistatud pulmakleiti kandnud Charlene ning heledas suvises tikandite ja medalitega suvemundris Albert vahetasid tseremoonia käigus 18-karaadised kuulsas Cartier’ juveeliäris valgest kullast ja plaatinast valmistatud sõrmused.

Vürstipalee andmete kohaselt kulus pruutkleidi valmistamiseks 2500 tundi, 130 meetrit siidi, 40 000 Swarovski kristalli ja 20 000 pärlmutterhelvest. Väidetavalt ligi 50 miljonit eurot maksma läinud pulma olid tulnud sajad rohkem või vähem kuulsad külalised oma silmaga kaema.

Kutsutute seas olid näiteks moedisainer Karl Lagerfeld, James Bondi filmidega tuntuks saanud näitleja Roger Moore, supermodell Naomi Campbell, Prantsuse president Nicolas Sarkozy, tenor Andrea Bocelli ja muidugi mitmed kroonitud pead üle kogu maailma.

Pulmamenüü eest vastutas 19 Michelini tärni välja teeninud Monaco kodakondsusega Prantsuse päritolu peakokk Alain Ducasse, kes valmistas 450 külalisele mitmekäigulise uhke õhtusöögi. Peamiselt kohalikest toorainetest valmistatud eine serveeriti Ooperimaja merevaatega terrassil.

Õhtusöögil ei olnud aga ainult kõhutäite eesmärk, kuna see pidi muu hulgas demonstreerima printsi keskkonnasõbralikku maailmavaadet ning väärikalt esindama rikast vürstiriiki. Eelroaks pakuti Monaco traditsioonilisi sooje köögiviljade, ricotta ja munaga täidetud väikseid pirukaid. Veel pakuti haruldast marineeritud kuldkefaalifileed köögiviljadega ning värskete kartulitega erinevaid mereande.

Külalised said suu magusaks peale mandlite, punasesõstrakompoti ja vaniljekreemiga täidetud, valge šokolaadi ning Monacot ja Charlene’i kodumaad sümboliseerivate suhkrulilledega kaetud hiiglasliku pulmatordi veel jäätise ja marjatarretisega.

Vürst Albert II ja Charlene Wittstocki pulmad

•    01.07.2011 – ilmalik registreerimine vürstipalee troonisaalis

•    02.07.2011 – kiriklik laulatus palee sisehoovis Monaco peapiiskopi Bernard Barsi juhatusel

•    Pruutkimp koosnes valgetest freesiatest, orhideedest ja iiristest

•    Grimaldi palee kaunistamise eest vastutas lilleseadja Christian Carlesi-Sorasio, kes kasutas dekoratsiooniks roose, hortensiaid, orhideesid, iiriseid ja Lõuna-Aafrika rahvuslilli prooteaid

•    Monaco tänavate kaunistuseks kulus üle 12 000 lilleõie

•    Pidulikuks õhtusöögiks kulus: 100 kg kefaali, 150 kg muid mereande, 300 kg tomateid, 50 kg maasikaid, 20 kg metsmaasikaid, 30 kg vaarikaid, 100 liitrit piima, 2000 suhkrust valmistatud lille

•    Pulmatort oli seitsmekihiline, 1,5 meetrise diameetriga ja 2,5 meetrit kõrge

•    Toitlustusega tegeles 350-liikmeline meeskond

•    Osa oma mesinädalatest veetis noorpaar Lõuna-Aafrika Vabariigis Durbani linnas luksushotelli presidendisviidis, mille ühe öö hinnaks oli 5000 eurot

•    Kuni novembrini võib iga soovija 14-eurose pääsme eest Charlene’i pruutkleiti ja teisi pulmadetaile Monaco okeanograafiamuuseumis imetleda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles