Ohtlikud moeröögatused

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõrged kontsad, maksikott, stringid ja kitsad teksad? Naised tahavad alati head välja näha, kuid spetsialistid soovitavad moe kõrvale sobitada ka tervislikkust, kirjutab juulikuine Tervis Pluss.

Kõrged kontsad

Ida-Tallinna keskhaigla taastusarst Kelly Kirti sõnul kandub üle viiesentimeetrise kontsaga jalatsites kõndides suur osa koormusest suhteliselt väikesele alale - jala pöiaosale, kus paikneb pöialuudest moodustuv jala ristvõlv.

Pikaajaline ülekoormus sellele piirkonnale võib tuua kaasa ristvõlvi lamenemise, mille tõttu tekib nn suurvarbanukk: esimese varba asend muutub viltuseks, see kaldub väiksemate varvaste suunas ning väiksemad varbad võivad konksu tõmbuda.

Iowa ülikooli uuringu järgi võib kõrgete kontsade pikaaegne kandmine soodustada liigeste taandarengut ja põlve osteoartriiti ehk luukõhre kulumisel tekkivat liigesepõletikku.

Suur kott

Uuringud näitavad, et pooled naistest kannatavad valude käes, mis tulevad raske koti kandmisest. Koti tassimine põhjutab pingeid kaelas ning mõjutab ka lihaseid, mis toetavad lülisammast - need väsivad ja tõmbuvad krampi. Personaaltreener Taimi Ainjärve sõnul rikub koti kandmine ühes käes või ühel õlal rühti ning rühihäired mõjutavad tervist tervikuna.

Stringid ja kitsad teksad

Kuigi teaduslikke uuringuid stringide kandmise ja tupeseene seoste kohta pole tehtud, on mitmed Ameerika günekoloogid täheldanud seennakkuse esinemist pigem stringikandjate seas.

Ämmaemand Asta Oloneni sõnul soodustab stringide kandmine pärakuavast pärit bakterite sattumist tuppe ning seega ka põletike teket, kitsad teksad takistavad aga normaalset vereringet ning tekitavad hõõrdumisega stringe häbememokkade vahele surudes ka ärritust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles