Mare Pruks: paarisuhte püsimine sõltub teist, mehed!

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas tänapäeva mehele käib üle jõu olla vääriline kaaslane naisele? Kas see suutmatus olla naise silmis vääriline võibki olla paljude suhete lagunemise põhjus? Kirjutab pere- ja seksuaalterapeut Mare Pruks ajakirja Psühholoogia Sinule juulinumbris.

Juba maailma loomisel selgus, et ühe inimese loomisest ei piisa. Jumal tuli Aadama palvetele vastu ja lõi tema küljeluust naise Eeva, et viimane oleks «abistaja tema vastu». Selgitusest võib lugeda: «Kui mees on vääriline, on naine tema abiline; kui mees ei ole vääriline, siis on naine tema vastu.»

Mees, keda naine toetaks, peab vastama neljale nõudele: ta peab olema paarisuhtes andja, kaitsja, juht ja õpetaja.

Andja ei ole rahastaja, vaid ta peaks toetama oma pere liikmeid hingeliste hädade korral, vajadusel peaks ta olema kohal ja valmis õlga alla panema. Ta peaks seisma hea selle eest, et kõigil oleks hea ja turvaline olla.

Õpetajana peaks mees kogu oma käitumise, suhtumise ja hoiakutega ette näitama, kuidas olla eeskujulik mees, isa, abikaasa.

Kui tekib probleeme, võtab juht ohjad enda kätte. Mees peaks tegema otsused, arvestades seejuures ka oma lähikondlaste soove, ja ta peaks tulemuste eest ka vastutuse enda kanda võtma.

Kaitsja toetab ja turvab oma pere liikmete eneseväärikust, nende usku endasse ja oma perekonna eluviisi ning väärtustesse.

Õnnelik suhe eeldab oskust jääda positiivseks ka pingelises olukorras

Ameerika psühholoogi John M. Gottmani läbi viidud uuringutes selgus, et paarisuhtega rahul olevaid ja õnnelikke paare ühendab viis, kuidas nad lahendavad konflikte.

Need paarid, kes oskavad hästi riielda ja on oma suhtega rahul, suudavad säilitada dialoogi. See tähendab, et kui üks räägib, siis teine kuulab, ning vastupidi.

Suhtemeistritel õnnestub probleemidest rääkimist alustada pehmelt, vältides teise süüdistamist, halvustamist või kritiseerimist. Nad suudavad ka riiuks kippuvat kõnelust vaos hoida. Selle juures on eriti oluline mehe osa konflikti vaigistamisel. Kui mees reageerib jutuajamise teravale algusele negatiivselt ja vastab omakorda teravalt, on lahingut võimatu ära hoida.

Mehe osaks on säilitada rahu ja tasakaal, et kõnelus ei pööraks konfliktiks. Konfliktses olukorras on väga tähtis, et valitseks positiivse ülekaal negatiivse üle.

Kuid ärgem unustagem, et tangot saab tantsida ikka kahekesi. Mõlemal partneril võiks olla soov ja tahe teha kõik, et suhe toimiks, pakuks mõlemale rahuldust ja õnnetunnet.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule juulinumbrist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles