Üks küsimus: mis ajani kehtivad kasutamata puhkusepäevad

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordset küsijat huvitas, mis ajani saab välja võtta varem kasutamata jäänud puhkusepäevi.

Küsimus

Olen viimase kolme aasta peale puhanud kokku 14 päeva. Millised õigused mulle kehtivad, kui palju puhkust võin veel tagantjärele nõuda ja kas rahalist kompensatsiooni on võimalik samuti nõuda?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal

Töölepingu seadus eeldab, et töötaja iga-aastane puhkus on 28 kalendripäeva (põhipuhkus) ja selle eesmärk on taastumine. Samuti on töötajal õigus saada iga töötatud kalendriaasta eest põhipuhkust täies ulatuses.

Teie küsimuse puhul on oluline jälgida puhkuste aegumist. Alates 2009. aasta juulist arvestatakse puhkuste kasutamist kalendriaasta eest. Põhipuhkuse nõue aegub ühe aasta jooksul arvates selle kalendriaasta lõppemisest, mille eest puhkust arvestatakse.

Seega kehtib kasutamata puhkuse nõue enne 2009. aastat väljateenitud puhkuse eest 2013. aastani.

2009. aastal tuleb aga vaadelda eraldi esimest ja teist poolaastat, kuna seadus muutus aasta keskel ehk siis juulis 2009. Teisel poolaastal väljateenitud puhkusepäevade nõue aegus juba 2010. aasta lõpus. Esimesel poolaastal väljateenitud päevade nõue aegub aga 2013. aasta juulis.

2010. aastal väljateenitud puhkust on õigus kasutada 2011.aasta lõpuni.

Rahalist hüvitist saab kasutamata puhkuse eest nõuda vaid töölepingu lõppemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles