Uriiniproov ennustab ovulatsiooni toimumist täpsemalt kui kalendermeetod

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistel, kes püüavad rasedaks jääda, aitab uriiniproov ovulatsiooni toimumist täpsemalt kindlaks teha kui laiemalt kasutatav kalender- ehk rütmimeetod, selgus värskest uuringust.
 

Clearblue ovulatsioonitesti loonud ettevõtte SPD Swiss Precision Diagnostics teadus- ja meditsiinitegevuse juht Jayne Ellise sõnul aitab kalendermeetod naistel küll enda menstruatsioonitsüklit tundma õppida, ent üritades rasestuda, ei ole see parim võimalik viis, vahendas AFP.

Uuringu läbi viinud ettevõtte teatel aitas kalendermeetod ovulatsiooni toimumist õigesti määrata iga neljanda naise puhul, kuid sama perioodi vältel ennustas test ovulatsiooni toimumist 99 protsendilise täpsusega.

Rütmimeetodi puhul võetakse aluseks menstruaaltsükli pikkus ning arvestatakse välja ovulatsioonihetk, mis toimub teoreetiliselt 14 päeva enne oodatavat menstruatsiooni. Uurijad leidsid, et seda võimalust kasutab umbes 35 protsenti naistest, ning märkisid ära, et paljud veebilehed ja mobiilirakendused pakuvad viljakate päevade arvutamisel abi.

Uuringus kogusid 101 naist iga päev uriiniproovi, mida tehti kokku 895 tsükli jooksul. Seejärel hinnati, kui täpselt ennustas viljakaid päevi kalendermeetod võrreldes Clearblue testiga.

Ellise sõnul leidis meeskond, et rütmimeetod ei olnud ovulatsiooni ja seega viljakate päevade ennustamisel täpne, mille põhjuseks on eelnevate menstruaaltsüklite, mille andmeid meetodis kasutatakse, ebaregulaarsus paljude naiste puhul.

Ovulatsioonitest, mis on sarnaselt tavalise rasedustestiga pastaka kujuline, tuvastab uriinis luteiniseeriva hormooni (LH), mis ovulatsiooni esile kutsub. Uuring näitas, et kahtkümment proovipulka sisaldava testi kasutamisel suutisid naised 99 protsendi täpsusega enda viljakad päevad kindlaks teha.

Uuringumeeskond viitas varasematele töödele, mille põhjal on teada, et 46 protsenti 18- kuni 40-aastaste naiste tsüklitest varieerub seitsme või enama päeva piires ning mida lähemale jõuavad naised menopausile, seda ebaregulaarsemaks muutub nende menstruatsioon.

«Ajal, mil järjest rohkem naisi lükkab raseduse enda 30ndatesse eluaastatesse, on üha olulisem, et neil oleks parem ülevaade oma menstruaaltsüklitest ja päevadest, mil nad on viljakad,» selgitasid autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles