Arvamus: ajateenistus muudab suhte tugevamaks

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sel nädalal leiab aset tänavune suurim ajateenistusse kutsumine ning paljusid noormehi jäävad koju ootama ka kallimad. 21-aastane üliõpilane Kadri (nimi muudetud) rääkis naine24.ee'le, kuidas ajateenistus tema suhet on mõjutanud.

Kadri on üks neist vapratest neiudest, kes ootas kannatlikult ligi aasta oma kallimat sõjaväest tagasi. Paar oli koos olnud poolteist aastat, kui noormees 11 kuuks aega teenima kutsuti.

Kui eelmisel kevadel selgus, et ajateenistusse minek on kindel, ei lasknud neiu pead longu ja otsustas ka oma elus kannapöörde teha. «Ma läksin mai lõpus USAsse ja tulin tagasi septembri lõpus. Minu poiss läks juulis sõjaväkke. Ma läksingi sellepärast Ameerikasse, et ma ei tahtnud suvel üksi olla. Vahetult enne tema minekut me hüvasti jätta ei saanud,» jutustas Kadri.

Mõlemad olid suurte muutuste eel ebakindlad ning kartsid, et elu muudab neid liialt või suhtest ei tule midagi välja. Lõpuks küll ei osutunud need kartused põhjendatuks ja sõjavägi armastatuid lahku viia ei suutnud.

Tegelikult ei jooksnud Kadril selle aja jooksul kordagi peast mõtet läbi, et enam ei jaksa oodata. Ta ei täheldanud ajateenistuse ajal ka, et neil tavapärasest rohkem tülisid oleks olnud.

«Just see aeg, kui ta oli ära ja me ei näinud, see oli eriline. Me ootasime neid kohtumisi väga. Oli, mida oodata. Suhe on nüüd palju tugevam, ma vähemalt tunnen nii,» näeb noor naine oma kallima sõjaväes käimises ka positiivset.

Võib-olla oli noortel lahusolek kergem taluda, sest ka eelnevalt olid nad kumbki eraldi linnades elanud - üks Tallinnas ja teine Tartus.

Kuid ehkki tagantjärgi on meeles rohkem head kui halba, ei olnud see aasta ainult üks lust ja lillepidu.

«Kõige negatiivsem selle aja jooksul oli see, et kunagi ei teadnud kindlalt, millal poiss välja linnaloale saab. Mingeid kindlaid plaane ei saanud kunagi teha,» rääkis Kadri.

Lisaks muule tähendab sõjaväkke minek ka välimuse muutumist. «Mu poisil olid küll enne ka lühikesed juuksed, aga kiilakana ei meeldinud ta mulle üldse. Nüüd täiega tahan, et ta juuksed tagasi kasvataks, aga tema ütleb, et nii on mugavam. Kehalt muutus ta natuke tugevamaks ka,» lisas Kadri.

Sisemistest muutustest rääkides tõi neiu esile, et sõjavägi tegi tema noormehe kohusetundlikumaks. «Täpsus, ärkamine, kohusetunne – mul on tunne, et kõik on nüüd paigas.»

Siiski on Kadri sõnul hea, et see ootamise aeg on nüüd läbi. Ühel ta sõbrannal läks aga noormees alles sel esmaspäeval ajateenijaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles