Igemehaigused takistavad lapsesaamist

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Austraalias tehtud uuring näitas, et igemehaigustega naistel kulub rasedaks jäämiseks keskmiselt kaks kuud rohkem kui nende terve suuga suguõdedel.
 

Parodontiidi ehk hambajuure ümbrise põletiku nähte arvatakse olevat kuni kümnel protsendil elanikkonnast. Varasemast on teada, et suus olevad põletikukolded soodustavad südamehaiguste ja diabeedi teket ning viivad alla sperma kvaliteedi, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Austraallaste uuringus vaatlesid teadlased rohkem kui kolme tuhande naise tervisenäitajaid ja aega, mis neil kulus rasestumiseks. Selgus, et igemehaigustega naistel kulus lapseootele jäämiseks keskmiselt seitse kuud – kaks kuud rohkem kui tervete igemetega naistel.

Parodontiidi puhul oli veres kõrge põletikunäitajate tase ning ilmselt mõjutas just see viljastumist. Haiged igemed ja katkised hambad on seega samasugune viljastumist raskendav tegur kui suitsetamine või tugev ülekaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles