Lihtsa elu toidud

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köögiviljasupp koduaiapestoga.
Köögiviljasupp koduaiapestoga. Foto: Britt Paju

Keset suurt suve, kui aed ja turuletid on värskest toidukraamist pungil ning suurem luusimistöö seal tehtud, pole tihti palju rohkemat vaeva tarviski. Suvised toidud võivad olla igas mõttes kergemad, nii jääb päikese ja muude suvetoimetuste tarvis rohkem aega, leiab Britt Paju.

Toidublogija Britt Paju jaoks on suvi üks suur maitsete virvarr, kus toitude peaosatäitjad vahelduvad ahvikiirusel ja just siis, kui oled neid veel rohkem armastama hakanud.

„Tõenäoliselt on mu suveaja lemmikmaitsed samad, mis paljudel teistelgi,” oletab ta. Mõtled suvi, ja silme ees on maasikad. Siis veel leedri- ja angervaksasiirupiga maitsestatud jahe jook, kukeseenepirukas, värske ja krõmpsuv suvikõrvits või ema kasvuhoone tomati- ja kurgiparaad, loetleb Britt. Õige suve juurde kuuluvad alati ka värske suitsukala, kukeseenekaste ja isetehtud jäätis. Veel järele mõeldes lisab toiblogija sinna nimekirja tikrid ja mustsõstrad ning suveköögis asendamatu grillimeki ja suitsuahjuvine, kaht viimast siiski vaid natuke.

Lapsepõlvest meenuvad talle suvetähisena aga pannkoogid ja punasesõstrakook. Viimast oskas imehästi küpsetada vanaema – alles paari aasta eest leidis ta selle valmistamise õpetuse Hiiumaa maakodu nõudesahtlist koltunud paberilt. Nüüd teeb ta seda ise ja huviliste tarvis postitas retsepti ka oma blogisse.

Üks piinlik seik meenub talle ohtrate pannkoogiküpsetamistega samuti. Kui ta väikese tüdrukuna nõudis palaval suvepäeval vanatädilt pannkooke, ei mõistnud ta, miks too neid alles nii pika punnimise peale valmistama hakkas. Alles aastaid hiljem sai Britt vanatädi tõrksusest aru: neid tuli praadida ahjuküttega pliidil, kui õues valitses 30-kraadine palavus. „Kuid maitsesid ülimalt hästi,” mäletab toidublogija.

Juuresolevad Briti suveroad kuuluvad tema kiire ja lihtsa suveklassika hulka. Sinna saab ta sisse panna ka oma väikeselt, paari peenrakasti ja mõne marjapõõsaga aiamaalt võetud värsket saaki. „Lihtne elu!” iseloomustab toidublogija suviselt kergeid meeleolusid toidukaardil.

Salatirullid peedipesto ja kikerhernestega.

Britt Paju

Salatirullid peedipesto ja kikerhernestega

Salatirullide valmistamiseks sobivad võimalikult suure lehega salatilised nagu Rooma salat või hoopis lehtkapsas või -peet. Katsetada võib ka värsket kapsast. Toorest peedist mõne minutiga valmis suristatud pesto on üks Britt Paju suurtest lemmikutest. See sobib ka võileivakatteks ja pasta sisse segamiseks.

Umbes 5-6 tk

5-6 suurt salatilehte (nt Rooma salat, aga sobivad ka laiemad lehtkapsalehed või harilik värske kapsas)

1 dl keedetud täisterariisi

100 g konservkikerherneid

soovi korral rediseidusid

Värske peedi pestoks:

1 keskmine toores peet

1 porgand

1 küüslauguküüs

1 sl maitsepärmi või sojakastet

2 sl kõrvitsaseemneid

3-4 sl oliiviõli

sorts sidrunimahla

musta pipart

Koori toores peet, porgand ja küüslauk, tükelda kergelt ja püreesta sau- või kannmikseri abil pestolaadseks kastmeks. Tõsta pestud salatilehed tööpinnale, rootsuosa pealpool. Kui roots on tugevamapoolne, tümita seda näiteks tainarulli abil pisut pehmemaks, et leht oleks rullitav. Jaga salatilehtede keskmisele osale keedetud riis, loputatud ja kurnatud kikerherned, pesto ning rediseidud ja rulli lehed võimalikult tihedalt kokku. Serveeri kohe.

Kodujuustusalat heeringaga.

Britt Paju

Heeringa-kodujuustusalat

See on üks toite, mille järele tuleb isu eriti suvisel ajal. Salatist on eri variante, ka palju pikema koostisainete nimistuga, kuid ennekõike määravad selle isiklikud eelistused, sisetunne ja kapisisu. Toidublogijale meeldib just see retsept – lihtne, kiire ja maitsev ning boonusena hoiab pisut ka taljejoont. Kes armastab sibula maitset, võib kasutada rohelise sibula asemel punast või salatisibulat. Kergemaks eineks sobib roog hästi ka ilma värske kartulita.

Kahele

200 g soolaheeringa fileed

100 g 4 % rasvasisaldusega kodujuustu

3 väikest kurki

6 redist

3 rohelise sibula vart

suur peotäis hakitud tilli

serveerimiseks keedetud värsket kartulit ja leiba

Lõika heeringas paarisentimeetri suurusteks tükkideks. Lõika kurk pikkupidi neljaks sektoriks ja viiluta. Tee sama redisega. Sega kodujuustuga ja lisa ka hakitud roheline sibul ja till. Serveeri värske kartuli ja leivaga.

Köögiviljasupp koduaiapestoga.

Britt Paju

Köögiviljasupp koduaiapestoga

See supp on üks toidublogija suvelemmikutest – ühtaegu kerge ja ei jäta kõhtu korisema, lisaks sisaldab rohkelt aedvilja. Köögiviljasuppi võib pakkuda ka traditsioonilise basiilikupestoga, kuid tegelikult saab mõnusa kastme ka tavalisest maitserohelisest. Kui peenras juhtub olema mõni leht basiilikut, punet või rukolat, võib lisada sedagi.

Neljale

1 sibul

2 porgandit

3 kartulit

1 tomat

200 g Türgi ube

1 suvikõrvits

1 fenkol

1 loorberileht

tüümianioks

soola, musta pipart

1 sl oliiviõli

Pestoks:

30 g aiarohelise segu (tilli, peterselli, murulauku; kui on, võib lisada ka veidi basiilikut või rukolat)

0,5 dl oliiviõli

1 küüslauguküüs

30 g Parmesani

sorts sidrunimahla

Viiluta kooritud sibul ja kuumuta poti põhjas õlis madalal tulel umbes 3 minutit vahepeal segades, kuid mitte pruunistades. Lisa kooritud ja viilutatud porgand, tükeldatud fenkol ja kartulid. Tükelda ja lisa ka tomat, eemaldades enne vedela sisu. Lisa ka tüümian, sool, loorberileht ja kuumuta madalal kuumusel segades umbes 2 minutit. Vala sekka 1 l vett ning keeda vaikse podinaga 10 minutit. Tasanda oakaunade otsad ja lõika kaunad paarisentimeetristeks juppideks. Tükelda ka suvikõrvits ja lisa mõlemad supile, keeda veel umbes 10 minutit. Vahepeal valmista pesto. Selleks surista kergelt hakitud ürdid ja küüslauk ning riivitud Parmesan koos teiste koostisainetega sau- või kannmikseri abil ühtlaseks ning maitsesta. Kui supp on keenud, tõsta see tulelt ja sega ettevaatlikult hulka pool pestokogusest ja maitsesta vajadusel veel. Tõsta supp taldrikutesse ja jaga sinna ülejäänud pesto või serveeri seda supi kõrvale.

Ahjupannkook tikritega.

Britt Paju

Ahjupannkook tikritega

Krõbe ahjupannkook on Britt Paju peres suur soosik igal aastaajal, kuid just suvel läheb käiku marjadega retsept. Hapukate tikrite asemel sobivad kooki ka näiteks vaarikad, mustsõstrad, mustikad - kastme valmistamisel võib siis vaja minna meekoguse ümber timmimist. Jogurti asemele sobib hästi ka jäätisepall.

Neljale

2 muna

2 dl jahu

2 dl piima

1 tl suhkrut

näpuotsatäis soola

20 g võid

soovi korral 0,5 tl vanillisuhkrut või noaotsatäis vanilliseemneid

200 g tikreid

1-2 sl vedelat mett

1 dl Kreeka jogurtit

veidi tuhksuhkrut

Pane u 25 cm läbimõõduga kuumuskindel pann või metallist ahjuvorm ahju ja kuumuta ahi 250 kraadini. Samal ajal klopi vispliga kokku munad, jahu ja piim ning suhkrud ja sool. Puhasta tikrid. Tõsta pannile või ja lase sel sulada. Keeruta panni, et kogu põhi saaks võiga kaetud. Lisa tainas ja viska keskele pool tikrikogusest. Sule ahjuuks, alanda kuumust 200 kraadini ja lase umbes 25 minutit küpseda. Samal ajal püreesta sau- või kannmikseriga ülejäänud tikrid koos meega. Kui pannkook on kuldpruun, krõbe ja kohev, on see valmis. Puista peale tuhksuhkrut ning serveeri koos jogurti ja tikripüreega. Soovi korral lisa veel veidi mett ja värskeid tikreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles