«Minu imelise elu» Marika: pärast kooli laste saamine hakkab taas levima

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marika.
Marika. Foto: Kanal 11/Postimees.ee

Öeldakse, et lapsed tulevad meie ellu siis, kui õige aeg on käes. Millal on see õige aeg ja milliseks muutub elu koos lastega? Sellest kõigest oli juttu Kanal 11 saate «Minu imeline elu» eilses osas.
 

Marika (21) sünnitas esimese lapse juba 19-aastaselt ning vastupidiselt 32-aastasele Oljale, kel on samuti kaks last, tema enda kõrvale meest kogu aeg ei vaja. Argipäeviti on ta üksikema, sest mehel tuleb end jagada Soomes oleva töö ja Eestis elava pere vahel.

Marika rääkis, et noorelt emaks saamine ei tekitanud temas hirmu, kuna ta oli lastega harjunud - nimelt on tema vennal kolm last ja ka õel on laps, mistõttu väikesed põnnid on tal pidevalt kõrval olnud ja nendega tegelemine polnud enam võõras.

Oma elukaaslasega oli Marika koos olnud vaid 7 kuud, kui nad otsustasid lapse saada. Mõtet kaaluti kolm-neli kuud. Suurt mõju avaldas Marika sõnul see, et tutvusringkonnas hakkasid paljud sel ajal lapsi saama.

Kui Marika rasedaks jäi, töötas tema mees sellise graafiku alusel, et oli kaks nädalat tööl ja kaks nädalat kodus. Nüüd on nädala sees alati tööl ja kodus vaid nädalavahetustel ning Marika tõdeb, et varasem graafik oli parem.

Kuid kuna mõlemad rasedused olid noorel naisel kerged, sai ta ilusti ka üksinda hakkama. Esimese raseduse ajal käis Marika tööl ja rulluisutas pea raseduse lõpuni.

Esimene laps Mirtel oli aga vaid neljakuune, kui Marika jäi juba teise lapse ootele. «Mõtlesime kohe, et võiks saada teise lapse järjest - et nii on endal mugavam ja lastel hea koos kasvada - aga ei arvanud, et ta nii kiiresti tuleb,» rääkis ta, lisades, et ootuspärane rasestumise aeg oleks olnud ehk aasta pärast esimese lapse saamist.

Marika tunnistas, et on mõelnud, mis oleks siis saanud, kui ta ei oleks veel lapsi saanud. «Kui ma oleks õppima läinud, millega ma tegeleks, kus ma töötaks.» Enne lapse saamist töötas ta restoranis ja kohvikus, kuid hetkel on tal pooleli haldusjuhtimise õppimine TTÜs, mida ta plaanib peagi jätkata.

Igal juhul ei kahetse ta nii noorelt laste saamist ning on väga õnnelik.

«Jah, meie põlvkonnas ei ole see väga levinud, et nii noorelt lapsed on. Aga ma võin öelda, et minu tutvusringkonnas jällegi jätkub selliseid,» ütles Marika, lisades, et nende seas on kahjuks ka üksikemasid, kuid on ka perekondi, kus on ka kaks last. «See hakkab vaikselt jälle levima, et pärast kooli lapsed kasvatada ja siis edasi õppima ja tööle minna,» arvas noor ema.


Koduperenaine Olja (32) kasvatab kahte last, kuid vajab enda kõrvale pidevalt ka meest. Tema jaoks oligi laste saamise puhul peamiseks probleemiks see, et mehega kahekesi veedetavat aega jäi väheks.

«Ma ei saa õnnelik olla ainult lapsega. Ma saan õnnelik olla, kui ma teen midagi koos mehega,» ütles Olja.

Samas tunnistas ta, et lapsed on teda mehega ka lähendanud.

Pererahu huvides soovitab Olja kasutada võimalusel lapsehoidjat, vanaemasid - tema sõnul ei tohi karta last kellegi teisega jätta, sest mehega on vahel vaja ka kahekesi olla.

Esimese lapse puhul vaevaski Oljat mehe tähelepanematus tema kui naise vastu, teise lapsega seevastu olevat olnud juba natuke kergem. «Sa juba teadsid, mis lastega teha - et ta ei sure sul ära, kui ta magab kolm tundi.»

Olja ei lükka laste pärast midagi edasi ja naudib elu täisvõimsusel. Õpib, käib kursustel, käib sõbrannadega väljas - Olja sõnul saab ka laste kõrvalt kõike teha, elu kulgeb lihtsalt intensiivsemalt, kogu aeg on kiire. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles