Moekütid safarile

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide suurelt moelavalt: eksootilised mustrid ja liivakarva toonid
üheskoos Blumarine’i moemajalt.
Näide suurelt moelavalt: eksootilised mustrid ja liivakarva toonid üheskoos Blumarine’i moemajalt. Foto: SCANPIX

Aafrika annab suvemoele alati ainest, nii ei saa moepoed ja trendi­järgijad tänavugi läbi safaristiili ja eksootiliste loomamustriteta.

Killuke aegumatut safaristiili jõuab ajakohaste mugandustega moepilti pea igal suvel. Seda juba viiekümnendaist saati, kui beežides, pruunides, khaki-, liiva- ja savikarva toonides safarijakid ning -pluusid olid levinud vabaajarõivad. Suurde moodi jõudis koloniaalajastu nostalgiast läbi imbunud riietumisstiil siiski hiljem, kui Yves Saint Laurent esitles 1968. aastal safarikostüümi ja sellest sai moesensatsioon.

Tegelikult ulatub praegugi nii poppide tasku- ja nööbirohkete jakkide, pluuside, lühikeste pükste ja kleitide lugu veel kaugemale. Põhiliselt ülemöödunud sajandivahetuse aega, kui suur osa Ida-Aafrikast oli koloniseeritud ning Must Manner muutus rikastele ning eksootika- ja seiklusjanustele eurooplastele ihaldusväärseks reisisihiks.

Safari ei tähendanud siis enam sugugi verist jahti eksootilistele loomadele, vaid romantilist ja nooblit seiklust metsikus looduses koos avara telgi, kuumaveevannide, idüllilise päikeseloojangu ja hea veiniga – kaadrid filmist «Minu Aafrika» Meryl Streepi ja Robert Redfordiga annavad tollasest safariluksusest huvilisele kõneka pildi.    

Muidugi pidi angloaafrika seikleja savannis, kõrbes ja troopikas selga tõmbama midagi mugavat ning tugevast puuvillasest või linasest kangast lühikeste pükstega ülikond sobis selleks ideaalselt. Tollal täiendasid seda unisex-riietust veel troopikakiiver ja vastupidavad saapad.

Õhku läbi laskvast kangast, vöö ja vähemalt nelja mahuka taskuga safarijakk või ka šortsid on tänini selle riietuse eredad saadikud – soojal maal puhkajad ja ringi rändajad oskavad neid hinnata. Moeuperpallid kohendavad sel moeklassikal vaid pisut proportsioone, mängides pikkuste või õlgade laiusega või lisades mõne hooajale omase detaili, olgu see puhvi löödud varrukalõige, volditud vöökoht või peidetud taskud.

Kangagi osas annavad disainerid enesele vabamad käed – näiteks sel suvel võib kortsuse linase või tiheda puuvilla kõrval näha siuglevast siidist safaripluuse. Ja kui otsite mugavat kleiti, siis safarivariant on siin esirinnas.

Ka loomamustrid on moepüünel sagedad külalised – nende puhul kehtib siiski reegel vähem on rohkem. Tuunika, käevõru, sall või õlamärss, miks ka mitte?! Samuti võib garderoobi poetada Aafrika hõimude eksootilisi trükimustreid, batikakangast ja lopsakaid ehteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles