Moodne aed kastab ennast ise

, Husqvarna Eesti tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevad kastmissüsteemid.
Erinevad kastmissüsteemid. Foto: Tootja foto

Kuumadel päevadel niheleb nii mõnigi aiaomanik töökohal – saaks juba rutem kastma, muidu on kogu aias nähtud töö ja vaev asjata. Puhkusereisist ei tasu mõeldagi.

Igale murele leidub aga lahendus – möödunud aastal paigaldati maailmas aedadesse tervelt 60 protsenti rohkem automaatseid kastmissüsteeme kui aasta tagasi. Automaatseid-intelligentseid kastmissüsteeme on tänapäeval palju, näiteks vihmutisüsteem kastab automaatselt muru, tilkkastmissüsteem hoiab peenrataimede eest. 

  • Pop-up vihmutid on püsivalt maa alla paigaldatud ning omavahel torustikuga ühendatud. Kui on aeg su aeda kasta, hüppavad need maa alt välja ning jaotavad  vett täpselt sinna, kuhu vaja. Kui töö on tehtud, kaovad vihmutid uuesti maa alla tagasi.
  • Tilkkastmissüsteem on veesäästlik ja varustab iga taime juuri täpselt õige koguse veega. Mulda kastetakse vähehaaval ja ühtlaselt – see aitab vältida vee aurustumist, väljaimmitsemist või laialivoolamist  ja vett  kulub kastmiseks kuni 70 protsenti vähem.
  • Automaatset kastmist  aitavad juhtida kastmispuldid või –taimerid, mitme eraldi veeliini juhtimiseks pakutakse ka kastmisjuhtimissüsteeme. Valitud mudeli kastmisprogrammidest olenevalt saab valida erinevate kastmisaegade, -tsüklite või -päevade vahel.  Seda, kas on vaja kasta või mitte, tuvastab vihmaandur või pinnase niiskusandur.

Mugavusel on alati oma hind ja nii ka taolistel intelligentsetel abimeestel. Pop-up vihmutite soetamisel tuleb arvestada ligikaudu kümne kuni 30 euroga, tilkkastmisvoolikute hinnad jäävad paarikümne euro kanti. Juhtimissüsteemid ehk siis erinevad puldid-taimerid maksavad mõnikümmend eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles