Üks küsimus: kas väikeste lastega töötaja võib pikemalt puhata

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne küsimus on puhkuseteemaline ja puudutab eelkõige väikeste lastega töötajaid.

Küsimus

Kas ma võin võtta suvel pikemat puhkust, kui teistel, sellepärast, et minul on kaks last, 4- ja 6-aastased. Sellel aastal läheb vanem laps kooli, mistõttu on mul vaja 7 nädalat lastega kodus olla. Lastead läheb puhkusele juba juulis. Augustis on mul küll neli nädalat puhkust, aga ma ei saa jätta juulis kolmeks nädalaks lapsi koju ilma järelevalveta. Minu tööandja ütleb, et nii ametlikku puhkust kui ka palgata puhkust ma võtta ei saa, sest tema sellega nõus pole.

Samas on mul lisaks augustikuus kasutatavale neljanädalasele puhkusele saada 13 päeva kasutamata puhkust eelmisest aastast. Need olid mul planeeritud septembriks – oktoobriks, kuid kas saan neid nüüd hoopis juulis kasutada.

Vastab tööinspektor-jurist Sirje Aava

Töölepingu seaduse järgi on töötaja iga-aastane puhkus 28 kalendripäeva (põhipuhkus). Põhipuhkuse pikkust võib poolte kokkuleppel muuta, kuid ainult töötajale soodsamas suunas. See tähendab, et puhkus võib kokkuleppe korral olla pikem, kuid lühemas puhkuses seadus kokku leppida ei luba.

Seadusega on reguleeritud ka puhkuste ajakava. See tuleb koostada iga kalendriaasta kohta ning selle määramisel tuleb võtta arvesse töötajate soove, mis on mõistlikult ühildatavad tööandja ettevõtte huvidega. Samas on olukordi, mil tööandja peab lähtuma vaid töötaja soovidest. Näiteks on kuni seitsmeaastast last kasvataval vanemal õigus kasutada põhipuhkust temale sobival ajal.

Puhkuste ajakava tuleb teatavaks teha hiljemalt märtsikuu lõpuks. Puhkuste ajakava on pooltele siduv ja sinna märgitud puhkusi antakse vastavalt ajakavale.

Kavasse pandud puhkusi ühepoolselt muuta ei saa. Välja arvatud põhipuhkuste osas, mille muutmine on tingitud tööandja poolt töökorralduse hädavajadusest, mida ei olnud võimalik ette näha, või on töötajal õigus põhipuhkus edasi lükata, katkestada või enneaegselt lõpetada tema isikust tuleneval olulisel põhjusel.

Seega, on töötajal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last (lapsi), õigus saada puhkust 28 kalendripäeva.

Samuti on väikese lapse vanemal õigus kasutada põhipuhkust temale sobival ajal, teavitades sellest tööandjat. Kui tööandja ei ole puhkuste ajakava koostamisel arvestanud töötaja õigust kasutada põhipuhkust temale sobival ajal, on töötajal võimalus võtta puhkust temale sobival ajal, teavitades tööandjat sellest vähemalt kaks nädalat ette.

Samuti on töötajal võimalus võtta kasutamata põhipuhkus välja temale sobival ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles