João Lopes Marques: 13 tüüpi tüdrukuid, kes võivad su päeva kaunistada. Või ära rikkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
João Lopes Marques
João Lopes Marques Foto: Erakogu

Meeldib see teile või ei, aga tüdrukud, kellest artikkel seekord on, võivad me päeva ilusaks teha. Või selle ära rikkuda. Räägin ettekandjatest ja nimelt naissoost ettekandjatest, kuivõrd Eestis on teisiti harva. 

Kohalike meeste hoiak pole teenindussfääri sobiv. Nad suhtuvad ettekandja ametisse üleolekuga. Peavad seda naiste tööks. See on eksklik arusaam. Eelarvamus. Ettekandja amet võib olla üks võluvamaid ameteid üldse: on lõbus, saab uusi tutvusi, on piisavalt väljendusvabadust, üllatusterohke, ümberringi head söögid-joogid, melu…

Selle taustal pean tunnistama, et ma pole kusagil mujal kohanud niivõrd erinevat masti ettekandjaid kui Eestis. Standardit silme ette manada on võimatu. Sest siin on kõike. Ja see ongi huvitav ja inspireeriv.

Töötades enamasti kodukontorist väljas avalikes kokkusaamispaikades, jälgin ma seda imelist faunat iga päev 19. sajandi zooloogi huviga. Tallinn kui mu isiklik Galápagos? Hm, liigsest darvinismist hoidudes tooksin paralleeli pigem Carl von Linnéga.

Kirjeldan teile te lahkel loal mõne teemakohase sketši, mille olen oma vaatluste põhjal oma truusse märkmikku visandanud:

1. Hajameelne ettekandja (Commodo distractus): kliendi õudusunenägu. Ta unustab tellimuse ja toob teile vale toidu. Teie seenesupist saab ootamatult seljanka. Või teie arve suureneb, sest kogemata esitatakse teile hoopis kõrvallaua numbritega paber (eksimuse korral võib te arve ju muidugi ka väiksemaks kujuneda, kui veab).

Sellise ettekandja mõtted on liiga hajevil ja põhjuseks on motivatsioonipuudus või siis on ta liiga närvis või liiga uje, et pinges vastu pidada. Ka mälu, mis on ettekandja ametis äärmiselt oluline, veab sageli paljusid alt.

2. Lapseohtu ettekandja (Commodo novus): tavaliselt on just tema baari tõmbenumber. On see verinoor uus tüdruk siin laudade vahel ikka 18 täis? Muidugi on, kuigi keskealiste meeste fantaasiad on juba hoo sisse saanud.

3. Internetisõltlasest ettekandja (Commodo digitalis): kõik viibib, sest ta on pidevalt ninapidi Google`is, naine24.ee-s või Facebookis. Uus modernse ajastu probleem: tšekki väljastavas arvutis on ka internet ja tundub, et see viimane köidab ta tähelepanu rohkem kui esimene. Kuna silmsidet on sellise ettekandjaga lauast väga raske tekitada, peab klient baarileti taga sabas seisma, kui midagi tellida tahab.

4. Isiklik ettekandja (Commodo personalis): tüdruk, kes on teie jaoks imekombel alati olemas. Baaris on veel vähemalt kümme ettekandjat, aga tema jõuab teieni alati esimesena ja talle meeldib arvamismängu mängida ja pakkuda, mida te järgmiseks tellite. Ja nii iga kord. Kokkusattumus? Vaevalt: pigem ta kas teab, et teil on kombeks tippi jätta, või tunnistage endale, et te lihtsalt meeldite talle. Mul ei ole selle vastu midagi. Jah, minu töös on ka romantikat.

5. Gei-ettekandja (Commodo homus): ta ei ole tüdruk, aga enamasti on just tema personali kõige professionaalsem ja kõige stiilsem, eriti, kui ta üleöö blondiks hakkab ja ta püksid aina tihemini kintsu ümber liibuvad. Peale kõige teab see kelner, vabandust, ettekandja menüüd peast paremini kui ükski teine ta kolleeg. Ta on perfektsionist. Pipratera ka ehk sekka? Isegi kaks: teie ees on drama queen ja talle meeldib aeg-ajalt oma õelat huumorimeelt demonstreerida.

6. Meditsiiniõeks tudeeriv ettekandja (Commodo scientificus): ta on mõtetes kuskil kaugel ära ja võtab oma tööd kui mõttetut missiooni. Kui päris aus olla, siis ta vihkab tervist kahjustavaid keskkondi kogu südamest. Ta püüab mitte liiga seksikas välja näha ja tellimuste vahel on tal nina väga tõsiste ainete konspektides. Anatoomia? Neuroloogia? Ta ei ole hingega asja juures (töö juures) ja kliendid tunnetavad seda. Mina tunnen tema suhtes siiski pigem empaatiat.

7. Austraaliast unistav ettekandja (Terra Incognita commodus): teile otsa vaadates näeb ta ei rohkemat ega vähemat kui beeži- või hallikarvalist kukkurlooma või ehk känguru, kui sattub olema hea päev (öö). Ta on «tipitundlik», sest iga euro on tema jaoks sammuke lähemale Sydneyle, Melbourne´ile või Perthile. Selliste puhul töötab aga kindel nipp: tellige Barossa orus valmistatud ja pudelisse valatud riisling ja mainige, ette olete Down Under´i kiindunud fänn, ning see neiu sulab te silme all.

8. Õrnahingeline ettekandja (Commodo dulcis): ettevaatust, sest iga te sõna ja iga te tegu võtab see neiu isiklikult. Olge valvas, käituge temaga nagu kalli portselanasjakesega ja ta täidab järjest iga te soovi ja fantaasia. Mäletate ju küll? Magus nagu Kalevi pralinee, kui tahab olla.

9. Balti-sovetistiili ettekandja (Commodo baltus-sovieticus): ta käitub nagu hingetu sfinks. Kui vähegi saaks, kannaks ta ka vormiriietust, pakse sukkpükse ja valgeid sandaale. Temas on usk, et varsti ühel heal päeval saab temast täiuslik ükskeelne robot. Ärge parem proovige teda muutma hakata, kannatage ta ära. Programmeeritud androidi vastu võidelda on mõttetu.

10. Seksikas ettekandja (Commodo pornoartis): paljud arvavad, et ta kannab mini-miniseelikut ja julgeid stringe selleks, et rohkem tippi saata. Ärge laske end eksitada. Tegelikkuses on ta lihtsalt oma kauni silueti üle liiga uhke. Ta saab naudingu meeste testosterooni testimisest ja teiste naiste imetlusest.

Tal on paha (paha?) komme kõndida laudade vahel nagu moelaval. Ta ise usub, et ta on siia ilma sündinud staariks. Hollywoodi või Bollywoodi staariks. Seda liiki ettekandjaid kohtab enamasti rasvaste laudadega pubides või kallite kvartalite bistroodes, aga augustatud ja tätoveeritud on nad igal juhul alati.

11. Liiga pealekäiv ettekandja (Commodo excessivus): ta tahab, et me jooks ja sööks ja jooks ja sööks kõike, mis menüüs vähegi olemas on. Ta ei ole mõistlik, vabandage mu lakoonilisust. Kusjuures ta ei tee seda tipi pärast. Vastupidi: ta on oma palgaga väga rahul ja ta tahab oma ülemusele lihtsalt nii kuis võimalik heameelt valmistada. Vaesed meie. Ajapikku hakkame temas vaenlast nägema: tema ja ta müügivõtted on süsteemi ahnuse ehe kehastus.

12. Vihane ettekandja (Commodo irritantis): ta on kibestunud, väga kibestunud, miski on ta elus väga valesti. Domineerigu voodis, kui tahab, aga baaris töötades pole see just eriti meeldiv. Näiteks võib ta raevust kahvatada, kui klient küsib joogi sisse kõrt. Või veel hullem: ta võib teile vabalt küsimist ennetades arve lauale lajatada, pakkumata viimast joogiringigi.

13. Kohanev ettekandja (Commodo magnificus): peale selle, et temas on palju meeldivaid isikuomadusi, mainib ta teile, et ka tema joob tavaliselt teie lemmikut Cabernet Sauvignoni. See võib vabalt olla valge vale, me teame seda hästi, aga ikkagi on seda meeldiv kuulda.

Ta on kiire, asjatundlik, taktitundeline ja diplomaatiline. Ka pingelistes oludes jääb ta rahulikuks. Alati, kui ma teda vaatama juhtun, istub ta baarileti taga ja rüüpab oma jooki. Võib-olla sedasama, mida ta mullegi soovitas. Ta on lahe. Minu vaieldamatu lemmik.
Jah, ma tulen tagasi (ka selle teema juurde).

*Valik João Lopes Marquesi varasemaid arvamuslugusid on koondatud kogumikesse «Minu ilus eksiil Eestis» ja «Minu väga ilus eksiil Eestis».

Tõlkinud Teve Floren 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles