Pihtimus: meie pere oleks töötuse pärast lagunenud

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Liina (35) räägib loo oma mehest, kes oli ligi aasta ilma tööta ning üritas töötusest tingitud depressiooni ravida ohtra alkoholiga. Mees käis ära tõeliselt mustas augus, pääsedes välja alles ravimite toel, kirjutab Kristina Traks ajakirjas Psühholoogia Sinule.

Liina mees Madis (49) töötas osakonnajuhina ühes Kesk-Eesti tööstusettevõttes. Töökaotus tuli mehele kui välk selgest taevast - kokkuhoiu eesmärgil kaotati ära terve osakond.

Liina oli sel ajal kodus pooleteistaastase tütrega, pere suurem laps käis viiendas klassis. Paar aastat tagasi oli paar ostnud maja Paides, nii et ka pangalaen vajas maksmist. Liina emapalk oli just lõppenud ning säästusid polnud perel rohkem kui paari kuu jagu.

Abikaasa olnud Liina sõnul alguses ülirahulik ja lootusrikas. Koos mõeldi välja plaan, kuidas mees otsib omale uue töö, tööotsingute ajal on tema väiksema lapsega kodus ning Liina läheb tööle tagasi. Kuid märkamatult möödusid kuud ja Madis sai tööle kandideerides vaid äraütlevaid vastuseid, kui sedagi.

Nüüd, mitu aastat hiljem, julgeb Liina tunnistada, et üldse on ime, et Madise ligi aasta kestnud töötus ja depressioon peret laiali ei ajanud. Mees ei teinud tema sõnul kodus mitte midagi ega viitsinud ka enda eest hoolitseda.

Kuidagi märkamatult hiilis Madisele külge komme igal õhtul mõned õlled tinistada ning tütre käest sai Liina teada, et issi joob õlut ka päeval. «Mees hakkas mulle rääkima, et jätku ma ta maha, otsigu omale uus mees, kes jõuab peret üleval pidada. Häbi tunnistada, aga ma tõesti kaalusin seda varianti,» ütles Liina.

Aita masenduses meest!

Kui depressioonis naised nutavad palju ja nende kurbus paistab välja, siis masenduses mees võib olla hoopis teistsugune – vägivaldne, hoolimatu ümbritsevate suhtes, kergesti vihastuv, liigselt riskeeriv (näiteks muutub äkki väga hoolimatuks autoroolis või armuseiklustes), käitub ennasthävitavalt, kaotab huvi hobide, töö ja seksi vastu.

Olgugi et töötu ja depressioonis perepeaga rääkimine võib olla paras pähkel, on ülioluline, et kogu pere aitaks tal säilitada eneseväärikust ning märkaks kõrvalt, millal mees vajab abi. Lähedaste peamine roll töötu toetamisel on talle kinnitada, et tema väärtus inimesena pole kahanenud, hoolimata sellest, et tal hetkel lihtsalt pole tööd.

Sunnitud tööpaus on ideaalne aeg inventuuri tegemiseks oma elus. Järele mõelda, mida me tegelikult elult tahame, millist tööd me tegelikult teha tahame, mida me lisaks oma kutseoskustele veel teha oskame või mida uut me õppida tahaksime.

Loe pikemalt ajakirja Psühholoogia Sinule juuninumbrist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles