Kaljast saab ka suppi ja marinaadi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rauno Kutti

Jaanipäeva peetakse suve tähtsaimaks peoks, kus söök ja jook on alati au sees. Juba ennevanasti kaeti selleks puhuks rikkalik laud ning valmistati head ja paremat joogipoolist – oli selleks siis muistsete eestlaste kombel õlu või ehtsatest linnastest kääritatud kali. Harrastuskoka Kätrin Maidla sõnul sobib kali ideaalselt ka toidu sisse.

Üle kõige armastab Kätrin toitu. Kire toiduvalmistamise vastu on ta saanud kaasa kodust ning sellega on ta põhjalikumalt tegelenud 2 – 3 aastat.

Kätrini katsetustest ja ideedest saab lugeda tema toidublogist, mis sisaldab põnevaid retsepte nii igaks argipäevaks kui ka tähtsaks pidupäevaks. Jaanipäeva lähenedes otsustab Kätrin järgida esivanemate traditsioone ning valmistada midagi ehtsast kaljast.

Selle tõestuseks, et kali ka toidu sisse passib, valmistab Kätrin külma suvise supi okroška ning universaalse kaljamarinaadi, mis sobib nii lihale, kanale kui ka kanasüdametele.

Külm kaljasupp ehk okroška

Kätrini arvates on see roog ideaalne viis Eesti suvepeenralt nopitavaid aiasaadusi kasutada. «Kaljasupp täidab kõhu, jahutab ja on pealekauba tervislik ning kerge suvetoit,» lisab ta. Supile võib lisada erinevaid värskeid hooajalisi köögivilju, näiteks herneid. Kes aga toekamat kõhutäidet soovib, võib lisaks sisse ka suitsusinki hakkida.

Okroška põhiretsept (jagub neljale)

  • 6 keedetud varajast kartulit
  • 3 keedetud väiksemat porgandit
  • punt rediseid
  • 4 väikest kurki
  • 2 muna
  • 4 spl meelepäraseid ürte (sobivad till, murulauk, roheline sibul ja petersell)
  • 1 tl kanget sinepit
  • soola, pipart
  • 0,5-liitrine pudel naturaalselt kääritatud kalja

Eemalda kurkidelt keskmine, vesine seemneosa ning lõika need kuubikuteks. Nii ei muutu supp väga vedelaks. Tükelda kartulid ja porgand kuubikuteks ning lõika redised sektoriteks. Haki munad peeneks ning sega kokku teelusikatäie sinepiga. Haki roheline sibul, murulauk, till ja petersell.

Lao kaussi kihiti kartul, porgand, kurk ja redised ning maitsesta soola-pipraga. Keskele tõsta sinepine munamass ja puista peale ürdid. Lõpetuseks vala peale külmkapikülm kali, et köögiviljad oleksid kaetud. Serveeri kohe.

Kaljamarinaad lihale

Kätrin teab lisada, et kali annab lihale mõnusalt mõrkjas-magusa järelmeki ning väga kauni värvi, mis muudab selle eriti isuäratavaks.

«See ääretult lihtne marinaad on suvel väga tänuväärne – valmib imekiiresti ning piisab vaid 2 – 3 tunnist marinaadis, et grillil valmiks pehme, magus-mõrkja järelmekiga maitsev liha. Sobib suurepäraselt nii sea- kui ka kanaliha marineerimiseks ning julgemad võivad proovida ka kanasüdameid marineerida,» lisas ta.

Kaljamarinaadi retsept:

  • 1 suur küüslauguküüs
  • 1 pöidlasuurune jupp värsket ingverit
  • 2 spl sojakastet
  • 1 spl sidrunimahla
  • 0,5-liitrine pudel naturaalselt kääritatud kalja

Riivi kaussi küüslauk ja ingver peenikese riiviga ning lisa sojakaste ja sidrunimahl. Vala peale kali. Tõsta meelepärased lihatükid marinaadi ning lase 2 – 3 tundi või kuni üleöö tõmmata. Grilli kuumadel sütel.

Julgemad marineerivad lisaks lihale kaljatõmmises ka kanasüdameid. Eriti mõnus saab roog siis, kui marinaadi natuke tšillit lisaks hakkida. Alguses pisut võõrana tunduvad kanasüdamed on kiiresti ja ilma suurema vaevata valmiv jaanipäeva hittroog.

Lükka paar tundi marinaadis tõmmanud kanasüdamed bambustiku otsa ning grilli kuumade süte kohal küpseks (võtab aega 6 – 8 minutit). Serveeri kuumalt.

Eesti oma teriyaki-kaste

Jaapani köögi magus-soolane ja väga universaalne teriyaki-kaste, mis siinmailgi populaarseks saanud, on meie oma köögis lihtsalt ja kodumaiselt teisendatav.

Teriyakilikult magusa nüansiga, lisaks meile nii sobiva kerge leivamekiga kaljasiirup sobib ideaalselt nii juurviljade kui ka liha pintseldamiseks grillimise ajal. Lisab imekauni sügava tooni ja mõnusat mahlast maitset.

Tarvis on 1,5 liitrit naturaalselt kääritatud kalja (soovitatavalt tugevama maitsega naturaalne tume kali). Keeda kalja keskmisel kuumusel 2 tundi, kuni 1,5 liitrist joogist on alles klaasijagu kanget, mustjaspruunilt sillerdavat siirupit.

Villi saadud leem puhtasse õhukindlasse topsi ning kasuta suve jooksul erinevate grill-lihade ja köögiviljade maitsestamiseks. Proovi näiteks lõhe, šampinjonide ja suvikõrvitsaviilakatega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles