Brokoli ja brüsseli kapsas võimendavad päikesekaitsevahendite toimet

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi brokoli on tervislik, ei tasu sedagi liigselt süüa, kuna see võib teha nii haigele kui ka tervele inimesele kasu asemel kahju.
Kuigi brokoli on tervislik, ei tasu sedagi liigselt süüa, kuna see võib teha nii haigele kui ka tervele inimesele kasu asemel kahju. Foto: Panther Media/Scanpix

Penn State meditsiinikolledži teadlased leidsid, et ristõielistes köögiviljades sisalduvad ühendid suurendavad päikesekaitsevahendite võimet vältida melanoomikahjustuste teket.

Teadlaste väitel aitaks kindlate ainete, sh ISC-4 lisamine päikesekaitsevahendite koostisesse melanoomi teket paremini ennetada. Melanoomi korral mängib keskset rolli valk Akt3 ning uurijad keskendusidki just selle valgu mõjutamisele, vahendab teadus.err.ee.

On teada, et ristõielistes köögiviljades leiduvad isotiotsüanaadid toimivad Akt3 pidurdajatena. Et isotiotsüanaatide toimet võimendada, asendasid teadlased väävli seleeniga ja arendasid välja isoseleentsüanaadid (ISC-4), mille korduv kasutamine aitas laboratoorselt loodud inimese nahas kasvajarakkude levikut 80-90 protsendi ulatuses alandada ning vähendas hiire nahas kasvaja arengut 80 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles