Hüperaktiivsed lapsed kasutavad suurema tõenäosusega mõnuaineid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tähelepanu puudulikkusega hüperaktiivsust põdevate laste hulgas on kolm korda suurema tõenäosusega neid, kes noorukieas hakkavad tarbima sõltuvust tekitavaid aineid nagu nikotiin, kokaiin, marihuaana jt.

Tavaliselt avaldub tähelepanu puudulikkusega hüperaktiivsus (ADHD) 8.-9. eluaasta vahel, kui õppekeskkond muutub struktureeritumaks ja akadeemilised ootused lapsele tähtsamaks, vahendab teadus.err.ee.

ADHDd esineb umbes 5-7 protsendil kooliealistel lastel ning selle sümptomid hõlmavad pidevaid probleeme keskendumisel, hüperaktiivsust ja impulsiivset käitumist, mis segab teiste õppimist ja ka sotsiaalset tegevust.

Vastavalt 27 pikaajalise uuringu analüüsile tekib ADHD all kannatavatel lastel teistest kolm korda suurema tõenäosusega nikotiinisõltuvus, 1,5 korda tõenäolisemalt kasutavad nad marihuaanat ja oht kokaiini tarbimiseks on kaks korda kõrgem.

Põhjuseks peavad teadlased asjaolu, et mõnuained võivad lühiajaliselt leevendada ärevusest ja konfliktidest tingutud distressi, mis seostub ADHDga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles