60+ juulis: nipid rannalistele, tehismagustajad, teispoolsus ja kuivad silmad

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 60+

Alates juunikuust on ajakirjal 60+ uut moodi esikaas, millel kujutatud Eesti Ajaloomuuseumist pärit eestlastele tuttavad vanad, väärikad ja praeguseks väga hinnalised tarbeasjad. Iga esikaane juurde kirjutab kunstiloolane Anne Ruussaar selgitava ja hariva teksti. Laupäeval, 14. juulil ilmuva ajakirja esiküljel on meie magus minevik.

Vanu kaunilt kujundatud kommikarpe ei visatud minema. Kindlasti on paljud leidnud ema või vanaema sahtlist šokolaadi- või monpansjeekarbi, milles on hoitud ehteid ja armsaid mälestusesemeid. Aga kas te teadsite, et šokolaadivabrik Kalev oleks äärepealt saanud endale nimeks hoopis Punane Kompu? 60+ värskes juulinumbris kirjutame meie magusatootmise ajaloost.

Nimetagem seda teispoolsuseks või milleks iganes, aga on asju, mida ei saa loogika või loodusseadustega seletada. Millest tekib usk saatusesse? Kust jookseb piir saatuse ja elutarkuse vahel? Mille poolest erineb usk saatusesse usust iseendasse, oma elutarkusesse ja võimetesse? On siis saatus olemas või mitte, kirjutab värskes ajakirjas 60+ arst ja psühhoterapeut Alexander Kotchubei.

Arvutiekraani külge klammerdumine, konditsioneeri või keskküttega toas viibimine ja ka kliimasüsteemiga autos sõitmine – kõik loovad kuiva silma sündroomi tekkeks soodsa pinnase. Ka tuulise ilmaga vesistavad silmad on paradoksaalsel kombel hoopis vihje, et tegemist võib olla kuiva silmaga. Kas kuiva silma sündroomi võivad tekitada ka muud, tervisest tulenevad asjaolud, miks on vaja silmi niisutada, kas kasutada silmatilku või -geeli, kas päikeseprillid aitavad olukorda leevendada ja milliseid prille valida, selgitavad värskes 60+ numbris Ida-Tallinna Keskhaigla Silmakliiniku silmaarst Pille Tein, Silmalaseri optometrist Gustav Keskküla, Apotheka apteeker Kerli Valge ja Silmatera Optika optometrist Jaanika Kont.

Kas labidaga töötamine saaks mõnus olla? Nii et mõne aja pärast poleks kõik kohad valu täis. Sellekohaseid konkreetseid ja kasulikke nõuandeid koos selgitavate fotodega jagab 60+ juulinumbris psühholoog ja tervistreener Reet Pool.

Miks peaks seenior putru sööma ja millist putru peaks eelistama, kirjutavad juulikuu ajakirjas 60+ arstiteadlane professor Mihkel Zilmer ja ajakirjanik Anne Lill.

Tehis on nüüdisaja kultus. Näiteks tehissuhted ehk niinimetatud sotsiaalmeedia. Ka söögilaual on tehisühendid. Sissesöödud tehisühend pole ainevahetusele vajalik, tekitades tasapisi probleeme. Nende avaldumise aeg ja mõju sõltuvad kasutushulgast, tarbimise sagedusest ja kestusest. Alates veebruarikuust tutvustavad Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia doktorant Rando Porosk, meditsiinilise metaboloomika professor Ursel Soomets ja meditsiinidoktor ja meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer ajakirjas 60+ erinevaid tehismagustajaid. Seekord tuleb juttu sukraloosist.

Aeduba sobib väga paljudesse toitudesse: võileivakatetesse, salatitesse, suppidesse ja ühepajatoitudesse, hautistesse ja vormitoitudesse, see kõlbab lihaga hautamiseks ja kastmete tegemiseks, lisandite valmistamiseks näiteks riisi- või pastaroogade juurde. Pirukatäidisesse ja pitsale on aeduba samuti hea panna. Sirje Rekkor kirjutab 60+ köögikülgedel aedoast kui ühest otsata tänuväärt köögiviljast. Muidugi ei puudu ka retseptid.

Tea Raidsalu jagab nippe rannalistele, Südameapteegi proviisor Ave Niidu kirjutab maksast kui erilisest organist, mis täidab meie organismis väga palju olulisi funktsioone, mõjutades kogu organismi toimimist.

Ajakirjas 60+ on ka kolumn ja suur ristsõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles