Kuus soovitust, kuidas rattasõidust rohkem kasu lõigata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jalgrattaga sõitmine on hea viis end vormi ajada (ja 500 või rohkem kilokalorit tunnis põletada), ent teatud nippidega saab kaherattalisest veelgi rohkem kasu lõigata.

Huffington Postis jagas selleks soovitusi olümpiamängudel kuldmedaliga pärjatud Kristin Armstrong.

Hoia jalgratas korras. Kui su ratas on seisnud nurgas üle kuue kuu, lase seda kõigepealt timmida. Profid kontrollivad üle kõik, alates rehvidest kuni juhtimissüsteemini ning puhastavad ratta põhjalikult, et sõit kulgeks sujuvalt.

Ole ettevaatlik. Teame, et järgid alati liikluseeskirju (õigus?), kuid ole ettevaatlik ka seisvate autode osas. Et hoiduda ootamatult avatud autoustest, hoia pargitud autodest kaugemale, soovitas Armstrong. Ning ära unusta mobiiltelefoni, isikutõendit ja kiivrit – mis istuks hästi ja kataks otsaesise.

Lihvi tehnikat. Saad juurde kiirust ja jõudu, kui täiustad pedaalide tallamise tehnikat. Armstrong soovitas pedaale sõtkuda sujuvate ringjate liigutustega, mis hõlmab rohkemate lihaste tööd ja annab saledamad jalad.

Tõsta toonust. Et rattasõitu veelgi tõhusamaks muuta, proovi seda jalgu tugevdavat harjutust: soojenda viisteist minutit, siis sõida raske käiguga seitse kuni kümme minutit, vaheta viieks kuni seitsmeks minutiks keskmise raskusastmega käigule ning korda seeriat.

Liigu koos sõpradega. Saad seltskonna ja ennast proovile panna.

Salene sõites. Jalgrattaga kaks kuni kolm tundi nädalas sõitmine aitab vältida kaalutõusu, selgus Harvardi uuringust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles