Naine jäi kalapediküüri tõttu varbaküüntest ilma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalapediküür.
Kalapediküür. Foto: Thomas Schöffler / PantherMedia / Scanpix

Kuigi kalapediküüri ohtudest on viimastel aastatel küll ja veel juttu olnud, leidub maailmas siiski kohti, kus see on jätkuvalt populaarne. Jama Dermatology avaldas raporti 20-aastasest naisest, keda painasid pool aastat kummalised probleemid varbaküüntega. Hiljem tuli välja, et kõik sai alguse reisil tehtud kalapediküürist.

Varbaküüntega hädas olnud naine ei olnud jooksja, ta ei olnud oma varbaid kuidagi vigastanud ega põdenud haigusi, mis võiks põhjustada varbaküünte lahti tulemist. Probleemi alge põhjustas arstidele peavalu tükk aega, kuni lõpuks tuli välja, et naine lasi reisil omale kalapediküüri teha, edastab Women’s Health.

Kalapediküüriks pistab inimene oma jalad veevanni, kus Garra rufa kalakesed näksivad jalgadelt surnud nahka. See on väga kasulik näiteks psoriaasihaigetele, sest tervet nahka kalad ei puutu ja teevad naha siledamaks. Paraku kaasneb kalapediküüriga palju riske, mis enamasti on seotud hügieeniga.

Naine, kel küüned kalapediküüri tõttu ära tulid, diagnoositi onühholüüs ehk küüneplaadi eraldumine küüneloožist. Arstide sõnul on see esmakordne teadaolev juhus, kui küüned kalapediküüri tõttu lahti tulevad. Dr Shari R. Lipneri selgitusel ei ole päris selge, mis juhtus, kuid võib oletada, et kalade näksimine tekitas küüntele trauma, mille tagajärjel nende kasv lakkas.

Paljudes kohtades on kalapediküür keelatud, sest ametnikel ei ole võimalik jälgida, et selle pakkujad peaks kinni hügieenireeglitest ning et jalavannis oleks üldse õiged kalad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles