Miks kodust kaugemal töötamine pered lõhki ajab?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel kuul avaldatud Rootsi uuring leidis, et kaasad,kellest üks käib kodust üle 45 minuti kaugusel tööl, lahutavad 40 protsenti suurema tõenäosusega kui partnerid, kel läheb tööle minekuks vähem aega.
 

Tulemused põhinesid statistilistel andmetel üle kahe miljoni Rootsi majapidamise kohta, kuid ei heitnud valgust tagamaadele, miks kaugel töötamine abieludele laastavalt mõjub, kirjutas Time.

Leid on samas vaid järjeks varasematele uuringutele, mille kohaselt on kodust eemal töötamine halb ka üleüldisele heaolule, soodustades tüsenemist, stressi ja üksildust.

Võimalikest põhjustest, miks see meie tervisele ja õnnele löögi annab, rääkisid kolm eksperti: Rootsi uuringu autor Erika Sandow Umeå ülikoolist, Clarki ülikooli geograafia professor Susan Hanson, kes Sandowi tööd iseseisvalt analüüsis ja New Yorgi ülikooli keskkonnapsühholoogia professor Richard Wener.

Mis täpselt kaugel töötamise juures nii palju muresid tekitab?

Sandow: Kui sul kulub sõitmiseks kaua aega, siis oled sa pikemalt eemal ja veedad vähem aega kodus perega. Partneri kanda jääb sageli rohkem majapidamistöid, kui teine on ära. Ma arvan, et see võib suhtes konflikte ja pingeid tekitada.

Kuid lisaks on ka tervise küsimus: kaugel töötajate puhul on täheldatud rohkem stressi ja teisi negatiivseid mõjusid nagu kõrge vererõhk ja unehäired. Kui leiad, et sinu isiklikule heaolule tuleb kaugel töötamine kahjuks, siis ma usun, et see võib üle kanduda ka isiklikule elule.

Kes tavaliselt kodust kaugemal töötab?

Hanson: Rohkem on mehi kui naisi, kes kaugel tööl käivad. Rootsis on nendeks 29 protsenti meestest ja 19 protsenti naistest. 45 protsenti meestest, kes kodust eemal töötavad, on kõrge sissetulekuga, samas kui naiste puhul on sama protsent vaid 21. Enamik neist, kes kaugel tööl käivad, elavad suurlinnades, mis on huvitav, kuna paljud inimesed arvavad, et nad elavad kolgastes.

Kuidas saaksid paarid kodust kaugel töötamise kahjusid vältida?

Sandow: Ma arvan, et oluline on üksteisega rääkimine ja kodutööde jagamine nii, et see sobiks mõlemale partnerile. Ma arvan ka, et võimalusel tuleks sõiduaega ära kasutada. Näiteks, kui sul on võimalus tööle ja koju liikumise ajal töötada, saad tööpäevi lühendada.

Wener: On mõned individuaalsed asjad ja mõned infrastruktuuriga seotud asjad. Loomulikult on vaja infrastruktuuri parandada. Üks aspekt, mida uuring ka näitas, on see, et kui teha edasi-tagasi liikumine paremaks ja kiiremaks, kogesid inimesed positiivset muutust ja kõige positiivsem efekt oli sellel kodus viibivatele naistele ja lastele.

Teisest küljest sõltub, mida saavad inimesed selles osas teha, kuidas sõitmine neile mõjub. Üks asi, mida inimesed võiksid stressi vähendamiseks teha, on veidi varem kodust väljumine, et ei tuntaks survet, kui teele takistusi ilmub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles