Kuidas kaunis päevitus ohutult saavutada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitamisel tasub silmade kaitsmiseks alati päikeseprille kanda.
Päevitamisel tasub silmade kaitsmiseks alati päikeseprille kanda. Foto: SCANPIX

Ilusalong Lootose kosmeetik Jelena Pustovalova sõnul on naha ettevalmistamisest suveks ja päevitamise reeglitest räägitud küll, kuid kordamine ei tee paha, sest eks ilu ja tervis ole tähtsad igale päikesekummardajale.

Alustuseks tõi Pustovalova välja, et enne päikesevanni võtmist on väga oluline naha koorimine, mis aitab surnud rakke eemaldada ja soodustab pigmendi ühtlast jaotumist. Kuna protseduur nõrgendab nahka, soovitas ta koorimise ja päevitamise vahele jätta vähemalt kolm päeva.

Teine vajalik samm on naha niisutamine nii enne ja pärast päikese käes peesitamist kui ka selle kestel. Nimelt tõstab niisutamine - ka tavaliste toitvate kreemidega - kosmeetiku kinnitusel naha kaitsevõimet ja aitab vähendada päikesekiirguse kahulikku mõju.

Rannahooajal tasub Pustovalova hinnangul kaaluda ka toidulisandite näol organismile vitamiinilisa andmist. Ta selgitas, et päikesekiired soodustavad kahjulike vabade radikaalide tootmist ning selle ära hoidmises ja naha niiskustasakaalu säilitamises vitamiinide tähtsus seisnebki.

Kui soovid jumet enne päikesevõttu

Pustovalova möönis, et paljud neiud pelgavad rannailmade saabudes esialgu kahvatu nahaga päevitama minna ja teevad kohest jumet soovides vea, väisates liiga sageli solaariumit. Reegel number üks näeb aga ette, et päevitamisega – nii loomuliku kui kunstvalguse käes – tuleb piiri pidada.

Neile, kes soovivad kiiret lahendust, pakkus kosmeetik välja teise nipi – isepäevituv kreem lisab jumet ja pakub pealegi nahale vajalikku niisutust. Samas teab Pustovalova omastki käest, et osa tooteid jätavad naha laiguliseks. Et ebaühtlast tulemust vältida, soovitas naine järk-järgult pruunistavaid kreeme eelistada.

Päevitamisega alusta tasa ja targu

Päike on meile kasulik, rääkis Pustovalova, sest see tugevdab immuunsust ja luid, kuid vajaliku koguse D-vitamiini ja kaltsiumi kätte saamiseks piisab veerandtunnist päevas päikese käes. Pikem kokkupuude kiirtega võib juba ohtlikuks muutuda, sestap rõhutas ta päikesekaitsefaktoriga toodete kasutamise vajalikkust – olenevalt SPF numbrist, pikendab päevituskreem kaitset umbes tunni võrra.

Päevitamisel peaks kosmeetiku sõnul alustuseks siiski piirduma 15 minutiga ning iga päevaga võib tasapisi päikesevanni pikendada. Ülejäänud ajal on mõistlik viibida varjulises kohas, kus kiired küll nahani jõuavad, kuid väiksemas koguses. Nii kindlustad püsivama, kaunima ja kahjutuma päevituse.

Samas pani Pustovalova südamele, et päikese käes ei soovitata ka kaitsekreemi kasutamisel viibida kella 11-st hommikul kuni 4-ni õhtul. Päevitamisest võiks aga täielikult loobuda, kui nahal väga palju sünnimärke leidub, muidu tekib oht, et need arenevad pahaloomulisteks kasvajateks, hoiatas naine.

Kaitse tervet keha

Igal juhul tuleb päikese kätte suundudes kehale päikesekaitsefaktoriga toodet kanda - kuigi päevituskreemi kasutamisel moodustub nahale tumedat värvust andev pigment, melaniin, nahas aeglasemalt, püsib pruun jume lõpuks kauem, selgitas Pustovalova.

Kreemikihti peaks uuendama aga iga paari tunni tagant ning alati pärast ujumist. Sama kehtib asjatundja sõnul ka veekindlate toodete kasutamisel, sest rätikuga hõõrudes tulevad ka need nahalt maha.

Ning kindlasti tuleks kosmeetiku kinnitusel end suplemise järel kuivatada just rätikuga, mitte lasta soojal tuulel oma töö teha. Põhjus selles, et soolakristallid suurendavad nahani jõudva kiirguse hulka ning kuivatavad nahka, märkis naine.

Lisaks niisutamisele on Pustovalova sõnul organismi loomuliku kaitsevõime suurendamiseks äärmiselt oluline suvel ohtralt vett juua. Samuti ei jätnud ta märkimata, et päikese käes tuleks katta silmad päikeseprillidega ning huuled päikesekaitsefaktoriga hügieenilise huulepulgaga, sest on ju teada, et neis piirkondades on nahk eriti tundlik.

Veel soovitas kosmeetik hoida päevitamisel pea kehast nõks kõrgemal, näiteks väike padi pea alla võtta, et vereringe korras püsiks.

Millega päike kokku ei sobi?

Pustovalova hoiatas, et päikese kätte ja eriti päevitama minnes ei tohiks kasutada kehal alkoholisisaldusega tooteid, sest need põletavad lokaalselt nahka. Samuti soovitas ta loobuda meigist, eriti puuviljahappeid sisaldavast kosmeetikast, kuna see soodustab pigmendi ebaühtlast jaotumist, mis tähendab, et nahk võib jääda laiguline.

Lisaks reageerib kosmeetika päikesekiirtega ja seega suureneb põletuse oht, märkis naine. Sama kehtib ka mõningate medikamentide puhul – näiteks võivad ülitundlikkust tekitada antibiootikumid, rasestumisvastased tabletid või rahustid. Seetõttu tasub lugeda vastavat teavet ravimi infolehet või konsulteerida arstiga.

Juba enne suve tuleks lõpetada salongiprotseduuridega, sest pärast intensiivset protseduuri on nahk väga tundlik, selgitas kosmeetik. Hoiduda tuleb siis päikesest mitu nädalat ning väljas käies katta nahk paksu riidega – puuvillgi laseb tema sõnul kiirgust läbi.

Jelena soovitab ohutuks ja tulemuslikuks päevitamiseks:

  • Koori nahka kolm päeva enne päevitamist.
  • Vajadusel täienda organismi vitamiinivarusid toidulisanditega.
  • Niisuta, niisuta, niisuta.
  • Esmase jume saamiseks eelista järk-järgult isepruunistuvaid kreeme solaariumile.
  • Päevitamisel alusta 15 minutist ja pikenda tasapisi päikese käes veedetavat aega.
  • Päikese käes ei soovitata viibida vahemikus kell 11-16.
  • Ära lama sirgel maapinnal – pea olgu kehast veidi kõrgemal.
  • Kasuta alati päikesekaitsefaktoriga kreemi.
  • Lisa päevituskreemi iga kord pärast ujumist.
  • Ujumise järel kuivata kindlasti keha rätikuga.
  • Kasuta alati päikesekaitsefaktoriga hügieenilist huulepulka.
  • Kaitse silmi päikeseprillidega.
  • Joo rohkesti vett.
  • Kui lähed päikese kätte, väldi alkoholisisaldusega toodete kasutamist.
  • Päikeselisel ajal võiks meigist, eriti puuviljahapetega kosmeetikast, loobuda.
  • Ravimite tarvitamisel uuri järgi, et need ei tekitaks naha ülitundlikkust päikese suhtes.
  • Salongiprotseduuride järel tuleb nahka mitu nädalat päikese eest kaitsta.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles