Ettevaatusabinõud, kuidas hoiduda E. coli nakkusest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E. coli nakkuse vältimiseks tuleb järgida hügieenireegleid.
E. coli nakkuse vältimiseks tuleb järgida hügieenireegleid. Foto: SCANPIX

Toksiine tootva E. coli bakteri nakkusest hoidumiseks saab igaüks omas kodus nii mõndagi ette võtta. Peamine on järgida toidukäitlemise- ja hügieeni reegleid.

Isiklik kätehügieen

Pese käed korralikult seebiga, loputa hoolikalt ja kuivata ühekordseks kasutuseks mõeldud paberkäterätikuga või riidest käterätikuga (mida tuleb pesta regulaarselt 60°C juures)

  • enne toidu valmistamist, serveerimist või söömist;
  • pärast tualeti kasutamist või mähkmete vahetamist;
  • pärast värskete köögiviljade, juurviljade või toore liha käitlemist;
  • pärast kokkupuudet põllumajandusloomadega ja pärast loomakasvatusettevõtete külastamist;
  • pärast kokkupuudet lemmiklooma väljaheitega.

Toidukäitlemine

  • Kõhulahtisuse või oksendamise sümptomitega isik tuleb viivitamata kõrvaldada toidukäitlemisest.
  • Liha, sh hakkliha, tuleb korralikult kuumtöödelda.
  • Kõik puuviljad tuleb koorida ja seejärel pesta jooksva joogiveega.
  • Kõik köögiviljad tuleb korralikult pesta jooksva joogiveega, eriti need, mida enne tarbimist termiliselt ei töödelda.
  • Kõik juurviljad tuleb koorida ja pesta jooksva joogiveega.
  • Köögiviljade ja liha korralik kuumtöötlemine hävitab haigust tekitavad bakterid ja viirused.
  • Väldi ristsaastumist ehk haigustekitaja levikut toorelt toidult valmistoidule.
  • Näiteks kasuta eraldi lõikelaudu toore liha ja küpsetatud liha jaoks ning värskete köögiviljade jaoks või pese lõikelaud pesuvahendiga erinevate toiduainete käitlemise vahel.

Lisateavet saab Maailma Terviseorganisatsiooni juhendist «Toiduohutuse Viis Võtit».

Allikad: Veterinaar- ja toiduamet/ECDC/EFSA

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles