Telekokk Nadja soovitab suvel teha kergemaid kooke

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tordimeister Nadja Kaarma.
Tordimeister Nadja Kaarma. Foto: Sandra Urvak / Menu Kirjastus

«Terevisioonis» kookide valmistamise õpetust jagav ning Haapsalus Epp Maria Galerii kohvikus maitsvaid hõrgutisi küpsetav Nadežda Kaarma esitles 1. juunil oma päris esimest, kookide raamatut Tallinnas kohvikus Komeet. Magusasõpradel soovitab Nadja suvesoojade ilmadega valmistada midagi kergemat - jogurti, hapukoore, toorjuustuga küpsise ja võiga põhjal.

«Nadja koogid» on tordimeistri esimene päris enda raamat, kus mängivad olulist osa Anni Arro toetus raamatu koostajana ja Sandra Urvak kõigi raamatus esitletud kookide ja tortide jäädvustajana pildiliselt. Kogemust raamatu valmimisel kaasalöömisel on telekokal siiski ka varasemast, kuid siis olid rollid teised.

Kui toona oli tema omamoodi abiks ja nõuks Anni raamatute valmimisel, siis nüüd aitas Anni hoopis teda. Inspireeriva raamatu järelsõnas avaldab tordivõluriks kutsutud Nadja isegi imestust, et 60. aastatesse jõudnuna on tal tärganud justkui uus elu: oma raamat, teleesinemised ja koolitused.

Raamatukaante vahele jõudnud kookidest enamik pärineb kirju eluteega Nadja aastatepikkustest kogemustest ja katsetamistest, kuid niisamuti leidub raamatus haruldasi retsepte möödunud sajandi alguses sealsamas kunstigalerii hoones tegutsenud kohviku Waldmann menüüst. Need retseptid on tänaseks veidi siiski muutunud, kuna tegelikult täpseid retsepte pole säilinud ja võimalusedki on tänapäeval teised.

«Üks ühele retsepte pole säilinud - see oli firma saladus. Vanasti ei pandud retsepte kirja, pagar või kondiiter teadis neid peast. Waldmanni koogi oleme ise tuletanud erinevate ülestähenduste abil, nii-öelda ürikutest, mida oleme uurinud, et teada saada, mida seal kohvikus tehti,» jutustas kohviku Komeet perenaine ja Nadja raamatu eestvedaja Anni Arro.

Raamatu vanim tort kannab nime Epp Maria Galerii Waldmanni tort ja selle algupärast varianti sai maitsta tõenäoliselt siis aastatel 1918-1944, mil kohvik Haapsalus tegutses. Anni sõnul olevat kohvikul ka vähemalt üks külastaja, kes armastas kohvikus käia selle esimesel eluajal ja kes nüüd oma rõõmuks ja südame soojenduseks võib nüüd leida menüüst sarnaseid hõrgutisi.

Raamatu autor Nadja Kaarma märkis omalt poolt, et sellised retseptid levisid suust suhu ja põlvest põlve, vanaemalt emale, emalt tütrele. Nii tuligi sellised retseptid kokku panna erinevate mälestuskildude abil, püüdes ühe olulise komponendina edasi anda toonast tunnet. Ja tunnet tema küpsetistes Anni sõnul juba jätkuvat. «Need ei ole lihtsalt koogiretseptid. Need on soojus, armastus ja rõõm,» kirjutab ta raamatu saateks.

«Nadja koogid» pakub retsepte ja valmistamisnippe erinevatele hõrgutistele, millest mõnedki ka Komeedi või Epp Maria Galerii kohviku menüüs.

Kui aga Komeedi menüü on Anni Arro sõnul konkreetsemalt paigas ja seda pikemaks ajaks, siis Haapsalus galeriikohvikus võib külastajat tabada sama nädala jooksul mitmeid üllatusi, sõltuvalt ilmast, koka meeleoludest ja sellest, mis hooaeg parasjagu käsil. «Seal ta koguaeg improviseerib ja nii võib leida huvitavaid valikuid, iga päev võib saada midagi erinevat,» kinnitas Anni Arro.

Naine24.ee uuris sel eriti suvisel raamatuesitluse päeval, millist torti oleks soovitatav sellise palava ilmaga teha. Nadja Kaarma soovitas ette võtta mõni selline hõrgutis, mida ei peaks kuumas ahjus küpsetama ja mis pakuks ühtlasi kergemat ja jahedamat naudingut. «Toorjuustu, hapukoore ja jogurtiga. Küpsised segad võiga ära (põhjaks - toim), külmkappi ja ongi tort valmis,» andis Nadja soovituse. Tundub tõesti imelihtne!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles