Eesti juurtega Oskar Metsavaht valiti maailma äritegelaste esisaja sekka

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Metsavaht
Oskar Metsavaht Foto: Priit Simson

USA juhtivate äriajakirjade hulka kuuluv Fast Company avaldas nimekirja «100 kõige loomingulisemat inimest äris», kus 73. kohale on paigutatud Oskar Metsavaht, eesti juurtega brasiilia moelooja.

Kuigi hariduselt arst, on 1961. aastal sündinud Metsavaht loonud ülemaailmset menu nautiva moebrändi Osklen. Lisaks on mees Eesti aukonsul Rio de Janeiros. Temaga kohtunud inimeste sõnul ta eesti keeles suhtlema ei kiirusta, teades siiski ilmselt mõningaid eestikeelseid sõnu.

Paar aastat tagasi kirjutas Metsavahist kui väljapaistvast moeloojast ka uudisajakiri Newsweek: «Metsavahi kaubamärk Osklen esitleb tippversiooni carioca (Rio de Janeiro elanik – toim) surfarist ja skeiterite kultuurist. Ta kasutab pealtnäha juhuslikke lõikeid omavahel kombineeritud argistes ja luksriietes – nagu villane sviiter, mis on hoolikalt kaunistatud metalsete nööpidega.»

Brändil on üle maailma 70 firmapoodi ning eriti palju fänne Prantsusmaal, Jaapanis, USAs ja Itaalias.

«See kõik tuleb sellest, et tuleb olla avatud meelega kunsti, disaini ja jätkusuutlikkuse suhtes,» räägib Metsavaht oma loomemeetodist.

Fast Company mainib ära ka ühe juhtumi Oskar Metsavahi elust, kui möödunud aastal puhkes tema stuudios tulekahju. Metsavaht sai sellest inspiratsiooni. «See oli kurb, kuid vaatepilt, kuidas värvid ja mustrid kokku sulasid, oli midagi sellist, mida ma poleks iialgi ette suutnud kujutada. Tunnetasin elu tulemas,» rääkis Metsavaht.

Tuleõnnetusest saadud emotsiooni näeb moelooja tänavu teisel poolaastal müügile tulevas kollektsioonis, mis kannab sobivalt nime «Fööniks» (lind kes tõuseb tuhast – T.L.).

Metsavahi vanaisa Oskar Leonhard tegutses Rakveres optikuna ja jõudis Brasiiliasse 1925. aastal. Moelooja isa Renato oli aastaid Brasiilia arstide liidu president. Tema ema Maria on Itaalia päritolu psühholoogiaprofessor. Oskari vend Leonardo on arst, õde Ana Amelia kunstnik ja disainer ning õde Henriette ülikoolis kunstiõpetaja.

Tabamaks Oskleni fiilingut, saab allpool vaadata brändi kodulehel esitatud videot «Samba» 

Ja veel teistest loominguliste äriiinimeste pingeritta jõudnud tegelastest.

Esimesel kohal on Kataris peakorterit omava telekanali Al-Jazeera peadirektor Wadah Khanfar (pildil siin), teisel kohal Apple`i asepresident Scott Forstall (pildil fotoaknas). Viiendalt kohalt leiab saksa arvutiteadlase Sebastian Thruni (pildil siin), kes on teinud koostööd Google'iga.

Esikümne lõpust kümnendana leiame meediategelase Arianna Huffingtoni ning 12. kohalt Oprah Winfrey (mõlema pildid fotoaknas). 21. kohal on Facebooki asepresident Chris Cox (pildil siin).

Reklaamimeestest leiab 41. kohal John Jay (pildil siin), Wieden+Kennedy reklaamiagentuuri kaasasutaja. Mainitud agentuur sai kuulsaks Nike`i turudominatsiooni loomisega.

55. kohalt leiab soomlannast disaineri Johanna Uurasjärvi (pildil siin), kes on loonud moebrändi Leifsdottir.

Fenomenaalse mobiilimängu «Vihased linnud» teinud soome firma Rovio tegevjuht Mikael Hed (pildil fotoaknas) sai 100. paigutuse.

Täisnimekirja vaata Fast Company kodulehelt. Nomineeritute nimele klikkides avaneb lühiülevaade isiku tegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles