Pärast suurt söömingut võib sul olla tunne, et oled kindlasti mitu kilo juurde võtnud. Tegelikult ei ole asi sugugi nii hull - aga on ka halbu uudiseid.
Kui kiiresti on tegelikult võimalik paksuks minna?
Huffington Post otsustas välja uurida, kui kiiresti tegelikult lisakilod tekivad. Kui sa sööd liiga palju, siis see ei muundu koheselt ülekaaluks - loeb see, palju sa pikema ajaperioodi jooksul rohkem tarbid.
«Kaalutõus juhtub lihtsalt öeldes siis, kui kilodžaulid, mida me sööme ja kilodžaulid, mille me ära põletame, pole omavahel tasakaalus,» selgitab toitumisspetsialist Jemma O'Hanlon. «See ei juhtu pärast ühte söögikorda, see hiilib ligi pikema aja jooksul, kui asjad on tasakaalust väljas.»
Nagu kõikide asjadega, mis on meie kehaga seotud, erineb iga inimese puhul toidu hulk, mida ta ülekaaluks sööma peab. Keha töötab ja põletab kaloreid pidevalt, me teeme seda läbi mitteteadliku (hingamine, seedimine jne) ja teadliku (trenn, aga ka igapäevane liikumine) tegevuse kaudu. Kalorite hulk, mida keha vajab, sõltub paljudest faktoritest: vanus, pikkus, tervislik seisund, aktiivsuse tase, ainevahetuse kiirus.
Kui sa püsid samas kaalus, siis järelikult põletad sa ära sama palju kaloreid kui toidu-joogiga tarbid. «Kui me aga sööme rohkem kilodžaule kui meie kehad põletavad, salvestatakse üle jäänud energia meie kehas rasvana,» selgitab O'Hanlon. Et võtta nädalas juurde 0,5-1 kilo, peaksid sa keskmiselt 500 lisakalorit päevas tarbima - see võrdub umbes kahe pitsalõigu või kahe glasuuritud sõõrikuga. Siit ka halb uudis: ei ole palju vaja, et süüa rohkem kui su «kalorinorm» ette näeb.
«Mis puudutab tasakaalu leidmist, siis üks söögikord ei riku sinu kaalukaotuse pingutusi,» ütleb O'Hanlon. «Võtmeks on nautida kõiki roogasid õiges vahekorras, hoida portsjonid timmitud ja keskenduda teadlikule toitumisele. Söö aeglaselt ja kuula oma keha!»