Suvemagus: koogikihid kausi sees

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südasuvine marja-kohupiima-besee kausikook.
Südasuvine marja-kohupiima-besee kausikook. Foto: Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Suveköögis loeb ennekõike mugavus – järgige Lia Virkuse eeskuju, kes teeb magusalauale kausikooke ja purgimagustoite. Need ei sunni tundideks pliidi äärde, kuid ometi kahvatub nende kõrval nii mõnigi glamuurne tort.

Kui tahate endale, perele või mõnele sõbrale korraldada väikest magusasöömist, on palju nutikam teha paar purgitäit kihilist magustoitu, kui et küpsetada suur plaaditäis kooki. Just nii meeldib teha Eesti Naise köögitoimetajale ja kokaraamatute kirjutajale Lia Virkusele.

Sagedamini juhtub seda suvel, kui tubaste köögitoimetustega end liialt vaevata ei taha või on vaja midagi piknikule kaasa haarata või siis katta suvine sünnipäevalaud. Pealegi on need sageli oma väiksema jahu-, suhkru- ja rasvasisaldusega kehale küpsetistest kergemad. „Armastan purgimaiustesse ja kausikookidesse panna pigem maitsestamata jogurtit, kohupiimapastat, beseed, marju ja puuvilju,” loetleb ta. Ja kui ladudagi purki või kaussi muu kõrval mõned küpsised, siis seda pole ju palju.

Marja-kohupiima-besee kausikook on üks Lia Virkuse suviseid lemmikuid.
Marja-kohupiima-besee kausikook on üks Lia Virkuse suviseid lemmikuid. Foto: Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Kihiliste purgi- ja kausimaiuste kooslustega katsetamist alustas Lia jupp aega tagasi. Lihtsalt tundis, et on tavapärastest kookidest veidi väsinud ning tahaks proovida midagi uuemat ja põnevamat. Oma külalistele väikesi magustoidupurgikesi serveerides nägi ta alati meeldivalt üllatunud nägusid ja rahuolevat maiustamist. Enda tehtud kausikoogiga külla minnes kohtas samuti elevust – et mida sa siis seekord oled kokku ladunud? „Retsepte jagamata pole ma siis külast kunagi lahkuda saanud,” märgib naine.

Ka õun ja Snickers passivad kokku

Kõik see kogunes ja vormus lõpuks raamatuks „Lia magustoidud purgis ja kausis”, kus jagub ideid nii koduperenaistele kui ka söögikohtadele. Maiasmoka kohvik juba leidiski sealt enda menüüsse viis purgidesserti. Üks neist on näiteks inglaste magusaklassika – maasikate, vahukoore ning beseega Eton Messi mugandus, kus tavapäraseid peategelasi asendavad Kreeka jogurt, rabarber ja pistaatsiapähklid. Samuti saab Maiasmokas maitsta Lia purgi-banoffee`d ehk kihilist banaani-toorjuustuvahtu, mango-laimi kohupiimamaiust või kama-kirsimaiust. Kevadest pandi need müüki ja on Lia sõnul väga menukad. „Ka ma ise valin võimalusel restoranides-kohvikutes alati koogi asemel magustoidu,” lausub köögitoimetaja.

Tegelikult pole ta uute maitsekoosluste väljamõtlemise hoogu tänaseni maha saanud ning ideedetulva jätkudes plaanib seda tingimata veel mõnes kokaraamatus ja ajakirja toiduveergudel rahustada. Rääkimata sellest, et kogumikku ei mahtunud kaugeltki kõik õnnestunud koogipartiide tegemisõpetused, nende hulgas ka talvehooaega klappivad piparkookidega kausikoogid.

Kirjapandud loomingust tõstab ta aga esile mango, tšiiaseemnete ja kookospiima koosluse, samuti kõlavad hästi kokku avokaado ja šokolaad. Vahva avastus oli õuna-Snickersi maius, kus tükeldatud Snickersi šokolaadibatoon sulab koos õunte ja Kreeka jogurtiga karamelliseks kreemiks. Oma uusimatest katsetustest meeldib talle aga purgimaius, kus mõnusad maitsekombinatsioonid sünnivad keedukreemist, keeksikuubikutest ja maasikatest – lõpptulemus sõltub sellest, kas kasutada šokolaadi-, porgandi-apelsini- või tavalist võikeeksi. Teiseks viimase aja suursoosikuks nimetab ta südasuvist marja-kausikooki, mille põhjaks on apelsinimahla ja Amaretto likööriga immutatud tiramisuküpsised või biskviit. Sinna peale käib sidruniga keedukreem, ohtralt suvemarju ning kaunistuseks vahukoor ja besee.

Omalooming lubatud

Naise esimene kausidessert polnud aga sugugi šarlott ega kihiline magustoit kompotist, küpsistest ja kohupiimast, nagu paljud nõukogude aja lapsepõlvest mäletavad, vaid hoopis nn Taani talutüdruku tüüpi kausikook. Suhkru ja kaneeliga praetud riivleivast, kohupiimavahust ning õunamoosist magustoitu tehti aasta ringi, eriti talvehooajal, kui keldririiulitel oli rohkesti Valgest klaarist keedetud moosi. Mõnikord asendas õunakeedist kreegimoos, sest sedagi oli varutud rohkelt. „See kook oli meie pere hitt terve minu lapsepõlve. Ka ise tegin seda palju. Eriti siis, kui mu enda lapsed olid veel väikesed,” meenutab ta.

Üle paarikümne aasta on olnud Lia suurim lemmik klassikaline tiramisu – seda on ta teinud just kausikoogina ja viimastel aastatel kuulub tema eriline sümpaatia Limoncello likööriga sidrunitiramisule. Teiseks suureks staariks peab ta oma köögis Eton Messi tüüpi marjadest, kohupiimavahust ja beseedest laotud kihilisi magustoite. Aga ka vana nostalgiamagus võib teistmoodi serveeritult üllatada: purgist saab pakkuda leivasuppi, kama- või mannavahtu, bubertit.

Ja muidugi tohib magusa serveerimisel olla mänguline: enamik purgimagustoite sobib kaussi ja vastupidi. Samuti võib neid pakkuda sügavamalt vaagnalt või klaasidest ja pokaalidest, kui väikesi purke käepärast pole. Lial näiteks on aastatega koju kogunenud kirev taaskasutus-purgiladu – kui kätte juhtub sobiv purk, peseb ta sellelt poesildi maha ja lahe serveerimisnõu ongi olemas.

Esimesed magustoidud soovitab ta valmistada retseptide järgi. „Edasi saab aga asjale läheneda loovamalt ja otsida omi lemmikuid. Sellest võib jääda meeldivalt sõltuvusse,” lausub kokandusspets.

Retseptid raamatust „Lia magustoidud purgis ja kausis”.

Südasuvine marja-kohupiima-besee kausikook.

Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Südasuvine marja-kohupiima-besee kausikook

Kausikoogi algidee sai Lia ühelt sõbrannalt, kelle sünnipäev on augustis. Just siis, kui koogi suurima väärtuse, värskete suvemarjade tarvis tuleb vaid koduaiale suure kausiga tiir peale teha.

Koogiks sobib tavaline poebesee, usinamad võivad ise küpsetada plaaditäie pähklibeseesid. Talvel võib seda teha sügavkülmamarjadega, mida on eelnevalt viisteist minutit hoitud paari supilusikatäie pruuni suhkru ja sama koguse Vana Tallinna likööri segus.

Kaheksale kuni kümnele

2 suurt ümmargust (või ahjuplaaditäis) valmis või isetehtud beseed

600 g kohupiimapastat

3 dl vahukoort

1 dl suhkrut

3 tl vanillsuhkrut

1,5 kg eri marju (maasikaid, vaarikaid, musti sõstraid, mustikaid)

Pudista pool beseest suure madala kausi või vaagna põhjale. Vahusta koor kohupiima ja suhkrutega, laota pool vahust beseele. Seejärel lisa kiht marju ning taas kiht pudistatud beseed ja kohupiimakreemi. Kaunista magustoit ülejäänud marjadega. Pudista peale veel natuke beseed ning serveeri ja naudi kohe.

Mustasõstra-śokolaadi tiramisu.

Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Mustasõstra-sokolaadi tiramisu

Kuulsa Itaalia magustoidu eestipärase tuletise võib vabalt laduda väikestesse purkidesse. Kui soovid seda teha kausis või vormis, korruta koostisainete kogused kahega. Kooslusesse sobivad ka hapud külmutatud kirsid.

Neljale

1,5 dl kanget kohvi

3 sl Vana Tallinna likööri

1,5 dl värskeid või külmutatud musti sõstraid

3 sl + 2 sl suhkrut

100 g tumedat šokolaadi

2 dl vahukoort

300 g mascarpone’t

1 tl vanillsuhkrut

100–150 g Savoyardi küpsiseid

Kaunistuseks:

kakaopulbirt, 30 g tumedat šokolaadi, värskeid või külmutatud musti sõstraid

Kalla jahtunud kohv supitaldrikusse ja sega hulka 1 sl likööri. Purusta sõstrad 3 sl suhkruga toormoosiks. Sulata šokolaad veevannil nõus. Vahusta koor ja toasoe mascarpone 2 sl suhkru ja vanillsuhkruga, lisa 2 sl likööri. Sega lõpuks hulka ka natuke jahtunud sulašokolaadi.

Lao purkide põhja kolmeks murtud ja kohvi-liköörisegusse kastetud küpsised. Laota peale šokolaadikreem ja seejärel mustasõstra toormoosi. Lao taas peale kiht kohvisegusse kastetud küpsiseid ja šokolaadikreemi. Tõsta paariks tunniks kuni üleöö külma. Vahetult enne serveerimist sõelu peale mõru kakaopulbrit ning kaunista hakitud šokolaadi ja sõstardega.

Jäine kahe minuti banaani-avokaadomaius.

Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Jäine kahe minuti banaani-avokaadomaius

See on üks Lia lemmikmaiuseid, mille ta suristab tõepoolest kahe minutiga endale, lastele või ka kaalu jälgivatele sõbrannadele järelroaks. Marjad võiksid mikserkannu minna sügavkülmutatult, siis saab magusoit sama jäine nagu jäätis.

Kahele kuni neljale

1 avokaado

2 banaani

3 dl külmutatud kirsse või vaarikaid

Surista mikserkannus kõik kokku, lisades marjad otse sügavkülmast. Söö kohe või hoia serveerimiseni maksimaalselt pool tunnikest külmas. Seistes kaotab see maius oma värskuse.

Kirsi-kohupiima kausitort rukkileivaga.

Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Kirsi-kohupiima kausitort rukkileivaga

See kausitort sobib peolauale igal aastaajal.

Kaheksale

400 g rukkileiba

Kirsimoosiks:

800 g külmutatud kivideta kirsse

3 dl moosisuhkrut

Kohupiimavahuks:

2 dl vahukoort

300 g kohupiimapastat

200 g maitsestamata toorjuusut

3 sl pruuni roosuhkrut

2 tl vanillsuhkrut

Kaunistuseks:

väikesi beseesid, mündilehti

Moosi võiks valmis keeta neli-viis tundi või isegi päev varem. Kuumuta külmutatud kirsid 2-3 sl veega keemiseni, lisa moosisuhkur ja keeda u 10 minutit. Jäta jahtuma.

Rösti leivaviilud rösteris või 200-kraadises ahjus krõbedaks. Lase jahtuda, riivi või purusta köögikombainis. Vahusta koor, kohupiimapasta, toasoe toorjuust, suhkur ja vanillisuhkur ühtlaseks tugevaks vahuks.

Tõsta suuremasse kaussi kihiti rukkileivapuru, toorjuustuvaht ja kirsimoos. Korda vajadusel kihte, kuni kõik ained on ära kasutatud. Naudi kohe või tõsta söömiseni külma. Puista serveerimisel peale leivapuru ning soovi korral ka beseesid ja mündilehti.

Kohvi-toorjuustumaius Domino küpsistega.

Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Kohvi-toorjuustumaius Domino küpsistega

Kohvimaitselist maiust võib valmistada nii purgimagustoidu kui ka kausikoogina. Kui sööd seda kohe pärast valmistamist, on küpsisetükid veel krõbedad; seistes muutuvad need meeldivalt pehmeks.

Neljale

400 g maitsestamata toorjuustu

4 dl vahukoort

4 tl lahustuvat kohvi

1 dl tuhksuhkrut

1 sl vanillsuhkrut

2 sl Vana Tallinna likööri

75 g Domino küpsiseid, soovitatavalt šokolaaditäidisega

Kaunistuseks:

mustikaid, kohvipulbrit, küpsiseid

Kreemiks vahusta toasoe toorjuust vahukoore, kohvipulbri ja suhkrutega. Lisa liköör ja sega ühtlaseks. Purusta näppude vahel 7-8 küpsist ja jaga nelja purgi põhja. Tõsta peale pool kreemist ja purusta taas näppude vahel kiht küpsiseid. Tõsta peale ülejäänud kreem ja naudi kohe või pane serveerimiseni külma. Kaunista pooliku küpsise, mustikate ja kohvipulbriga.

Kondenspiimavahuga maasikamaius.

Jaan Heinmaa/"Lia Magustoidud Purgis Ja Kausis"

Kondenspiimavahu-maasikamaius

Võrratu suvine magustoit grillipeo lõpetuseks või purkidesse laotult piknikule kaasahaaramiseks. Kui maasikate aeg on möödas, võid kasutada ka teisi marju, näiteks vaarikaid ja mustikaid.

Neljale kuni kuuele

150 g kaera- või šokolaadiküpsiseid

2 dl vahukoort

200 g kondenspiima

600 g kohupiimapastat

200 g värskeid maasikaid (sobivad ka vaarikad ja mustikad)

2 banaani

Kaunistuseks:

värskeid maasikaid vm marju, beseed ja küpsisepuru

Purusta küpsised sõrmede vahel. Vahusta koor. Sega kondenspiim ja kohupiim omavahel, seejärel tõsta vahustatud koorega segamini.

Tükelda maasikad ja banaan kuubikuteks. Tõsta kausi või purkide põhja pool küpsisepurust, sellele pool maasika-banaanisegust ja pool kohupiimavahust. Korda kihte ja naudi maiust kohe või tõsta serveerimiseni külma. Vahetult enne lauale tõstmist kaunista maasikate, pudistatud beseede ja küpsisepuruga. See on parim kohe või mõne tunni pärast külmkapikülmalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles