Kasutad päikesekaitsega niisutajat? Ettevaatust!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix/Panther Media

Enam ei pea panema näole päikesekreemi, vaid võib piirduda päikesekaitset sisaldava niisutava kreemiga. Või kas ikka tohib?

Kasutades niisutajat, mis sisaldab päikesekaitset, ei pruugi olla piisav. Liverpooli ülikool tegi uuringu, kust selgus, et taolised niisutavad kreemid ei kata piisavalt nägu, et nahka päikese kahjuliku mõju eest kaitsta.

Uuringu meeskond palus katsealustel esimesel päeval kanda näole päikesekreemi ja teisel päeval päikesekaitsega niisutavat kreemi. Mõlemal päeval tehti katsealustest pilti spetsiaalse kaameraga, mis võimaldab näha UV-valgust. Mida tumedam nägu pildil jäi, seda parem on naha kaitse päikese eest.

Uuring näitas, et kasutajad katavad oma näo 89 protsendi ulatuses, kui kasutavad päikesekreemi, kuid niisutavat kreemi vaid 84 protsendi ulatuses. Lisaks näitasid pildid, et nägu on päikesekreemi kasutades tunduvalt tumedam. See viitab, et inimesed kannavad päikesekreemi näole ilmselt paksema kihina kui niisutavat kreemi, kirjutab Independent. See omakorda tagab parema kaitse päikese kahjuliku mõju eest.

Üks uuringu autoritest, Austin McCormick, kommenteerib, et kuigi SPF sisaldusega niisutavad kreemid kaitsevad nahka päikese eest, ei tee nad seda nii efektiivselt kui päikesekreemid. «Kahjuks päikesekaitsega niisutavad kreemid ei ole elulistes olukordades nii tõhusad kui päikesekreem,» kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles