Sõbranna.ee proovis omal nahal: 18 viisi, kuidas päevast rohkem aega võita

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv
Foto on illustreeriv Foto: stocksnap

Kas oled vahel mõelnud, kuidas päevas rohkem tehtud saada? Ülesandeid on metsikult ja alati jääb justkui ajast puudu. Tegelikult on võimalik sellest ikkagi veel tunde välja pigistada.

Tuvasta ajaraiskajad

Millised tegevused sinu elus praegu aega kulutavad? Kas võiksid midagi targemat teha? Kas vaatad liiga palju sotsiaalmeediat? Mängid liialt videomänge? Tuvasta ajaraiskajaid ja vähenda kulu nendele. Näiteks piira internetikasutust StayFocusd rakenduse abil, mis lubab sul vastavalt sinu valikutele veebilehti  kasutada piiratud arvu minuteid päevas.

Õpi ütlema ei

Ajaplaneerimine pole niivõrd ülesannete hulk, kuivõrd paljule sa ei ütled. Sa ei saa teisi korralikult aidata, kui esmalt enda eest ei hoolitse. Enda ülekoormamine kõigi teiste päästmisega, kui sinu enda elu longab, ei ole efektiivne. Ütle julgelt ei, kui tead, et jaa-ütlemise tõttu kannatab olulisem.

Planeeri oma päeva

Inimesed, kes enim saavutavad, planeerivad ette. Küsi endalt: mis on kolm eesmärki, mida peaksin päeva lõpuks kindlasti saavutama? Nii investeerid tegevustesse, mis enim sulle tagasi annavad.

Planeeri uneaega

Minu jaoks on ideaalne uneaeg 7,5 tundi. Enda uneaega võid planeerida inglisekeelse kalkulaatoriga Sleep Calculator. Nii puhkan piisavalt välja, kuid ei maga kaua ja ei lase käest võimalust ülesandeid ära teha.

Väldi segajaid

Ära lase tööd tehes end piiksuval telefonil, e-mailil ja teistel inimestel segada. Iga kord, kui sind segatakse, pead uuesti ümber häälestuma ja kaotad väärtuslikku tööaega. Lülita telefon välja, ütle, et sind ei tohi segada ja vaata e-posti nt korra-kaks päevas kindlatel aegadel.

Ühe puudutuse reegel

Tee hommikul otsemaid voodi ära. Pane riideid vahetades need viivitamata kappi või mustapesukasti. Viska prügi otsejoones prügikasti. Vii mustad nõud koheselt kraanikaussi ja võimalusel pese ilma pikema jututa ära. Hunnikusse visatud ese saab osaks sinu segadusest. Nii pead kõigega hiljem uuesti tegelema. Kuhjunud sekundikesed muutuvad nõnda kümneteks minutiteks.

Salvesta võimalusel enda jaoks olulised telesaated ja keri reklaamid edasi

«Viimasel ajal tundub mulle, et telekas on asjad huvitavamaks muutunud. Vaatad rahulikult reklaami ja siis tuleb mingi filmipaus vahele.» See anekdoot iseloomustab päris hästi, kui palju aega säästab filmide ja saadete salvestamine ning reklaamide edasi kerimine.

Kuula audioraamatuid

Arvutasin, et jalutan ja sõidan iga tööpäev vähemalt tunnikese. Mul on vähemalt 240 tundi ühest kohast teise minemist aastas, mida saan kasutada audioraamatute kuulamiseks. Esimese audioraamatu sain Audiblest tasuta. Nüüd olen kasutanud tasulist teenust. Usun, et silmaringi laiendamine on väärt investeering. Soovitan audioraamatuid või TED kõnesid Youtube’is kuulata ka nõusid pestes ja koristades. Nii võidad lisaks nädalas 4,5 tundi ja aastas 216 tundi.

Pista kotti raamat

Kui kott mahutab, siis hea raamatu puhkehetkedeks kaasas kandmine ei tee paha.

Hoia tegevusetuteks hetkedeks artiklid valmis

Tihtipeale märkan põnevaid artikleid just siis, kui pean miskit muud tegema. Lisan need online tegevustenimekirja Todoistis. Hetk ühistranspordis või ooteruumis on just paras neisse süüvimiseks.

Mõtiskle ja pane ideed kirja

Mul tekib iga päev mitu huvitavat ideed, mida teha. Panen mõtted kirja kas märkmikusse või Todoist rakendusse. Märkmik või paberijupp võimaldab mul neid paremini välja joonistada. Mõnikord kasutan poetšekke.

Küpseta, treeni või tee aiatöid ühes sõprade või perega

Kas oleks aeg sammud spordiklubisse või jooksuringile seada? Soovid teha ise moosi, pastat või pelmeene? Aiarisu vajab põletamist? Sellised tegevused ei nõua meeletult ajutööd, mistõttu on vahva sõbrad kampa kutsuda. Nii suhtled sõbraga ja saad vajaliku tehtud. Kaasa julgelt rüblikuid koristustöödesse ja toiduvalmistamisse ning seda juba pisikesest peale. Olen väga tänulik oma emale, kes meie pere lapsi ikka kaasanud ja seeläbi harinud on. Elukaaslasega veedame samuti tihti kvaliteetaega koos süüa tehes.

Vähenda koristusaega KonMari meetodi abil

KonMari meetodist loe lähemalt siit. Sisuliselt õpetab see looma jätkusuutlikku kodu korras hoidmise süsteemi. Kui sa ei osta koju mittevajaliku kraami, voldid riided kohe korralikult ning hoiustad oma esemeid hoolivalt, säästad närve ja aega. Vähem asju tähendab vähem hoolt nende heaks ja rohkem endale.

Planeeri nädalamenüü ette ja valmista söök ette

Menüüd ette kavandades ei pea sa tööl või koolis olles minema eraldi kohvikusse, vaid saad süüa kaasa valmistatud toitu.

Kui seda saab teha keegi teine, delegeeri tegevus edasi

Kui on võimalik maksta kellelegi teisele, et nad sinu kodu koristaks, aeda rohiks või sulle süüa teeks ning samas ise rohkem teenida, tee seda. Ostan vahel selle lõuna, kui tean, et teenin sama ajaga töötades selle mitmekordselt tasa. Tellin vahel Taxify koju, kui tean, et lisauneaeg, mis sellest võidan, teeb mind nii palju produktiivsemaks.

Telli toit kauplusest koju

FreshGo ja eCoop toovad toidu koju. FreshGo plussideks on pakendivabam transport ning võimalus koodide abil suuremaid soodushindu saada. Ecoopi pluss on madalam hind, millest alates kaup tasuta koju tuuakse.

Käi lühemates treeningutes

Jõusaalis käimine võtab mul tavaliselt 1,5 tundi. Olen selle välja vahetanud treeningute vastu, mis on intensiivsed ja kestavad 30-60 minutit, keskmiselt 45 minutit. Kokkuvõttes säästan 45 minutit iga treeningu pealt. Kõige efektiivsem on muidugi käia regulaarselt kodu lähedal jooksmas.

Ära šoppa

Osta vaid vajalikku. Kasuta võimalusel teenindaja abi, et asi kiirelt poest ülesse leida. On nii palju paremat, mida niisama šoppamise asemel teha: muuseumites käimine, kino, sõpradega aja veetmine jne. Toida parem vaimu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles